Här är Dalkurds önskelista

Dalkurd har sedan mitten av juni fört en dialog med Uppsala kommun om en eventuell flytt. Nu kan UNT berätta om planerna och den infekterade ­debatten.

Foto: Tomas Lundin

Fotboll2016-09-06 05:00

Det var den 16 augusti som UNT kunde berätta att Uppsala var en av kommunerna som Dalkurd funderade på att flytta till. Ordföranden i idrotts- och fritidsnämnden Rickard Malmström berättade då att uppgifterna var nya för honom, men att Dalkurd var välkomna till Uppsala.

Det var dock inte sant. Redan den 22 juni hade Malmström ett första möte med Dalkurd om en eventuell flytt och dialogen har pågått under hela sommaren. När nyheten kom ut i media intensifierades kontakten och i ett mejl mellan Dalkurds sportchef Adil ­Kizil och Malmström skriver Kizil om föreningens önskemål vid ­träningsanläggningen Löten.­ Det handlar om ett omklädningsrum för 30 personer, materialrum, förråd/tvättrum, fyra olika kontor i varierande storlekar samt ett samlingsrum för 30 personer.

Som svar på förfrågan från Dalkurd svarade Malmström att han skulle låta kommunen göra en beräkning på det hela och försöka att hålla nere kostnaderna. Den positiva responsen har dock rört upp känslor i framför allt ­Sirius, som inte varit informerat om processen under sommaren.

Backar man bandet till tidig vår så efterlyste Sirius damer, som i dag byter om i två baracker som står på prickad mark vid Löten, ett nytt omklädningsrum. UNT har tagit del av konversationen där damerna hänvisas till ett mindre omklädningsrum i Diöshallen med plats för 15 personer (hälften av barackerna). Att byta ut barackerna var inte aktuellt.

När UNT frågar Malmström om detta låter det dock ­annorlunda. ”Damerna har erbjudits lokal i omklädningsbyggnaden. Nu när byggloven ­löper ut för de uttjänta lokalerna på Löten planeras nya omklädningsrum i läktar­delen och eventuellt på ytterligare plats på Löten, enligt ovan. ­Sirius damer står själva för alla kostnader när de själva disponerar lokaler i likhet med andra lag.”, skriver Malmström i ett mejl.

Den stora skillnaden från Dalkurds sida är att man i Uppsala erbjuds lokaler mot ­betalning, något man inte gör i Borlänge.

– Trots att vi vill betala så får vi inte hyra något av kommunen till skillnad från ­Brage. Vi vill inte ha något gratis från någon kommun utan vi kommer betala för lokaler och dessutom betala skatt på orten så klart, ­säger Dalkurds ordförande Ramazan Kizil.

En annan känslig fråga är den om gräsplanerna vid Löten och en infrastruktur för träning.

I dag håller Lötens naturgräs knappt för Sirius herrar och Malmström var under fjolåret en av de starkaste kritikerna till att damlaget mot slutet av säsongen inte fick träna där. I år har damerna knappt tränat på ­naturgräset och även herrarna har fått flytta på sig.

”Om Dalkurd väljer att flytta hit kommer det öka slitaget på naturgräs. För att bibehålla nuvarande standard kommer vi därför öka skötseln på Lötens naturgräs och framförallt andra alternativ, som nu utreds, för att möta behoven så bra som möjligt.”, skriver Malmström.

Nuvarande standard är alltså för ett lag, när det nästa säsong kan handla om tre. Många frågor är fortsatt obesvarade och fortsättning lär följa, med eller utan Dalkurd.

Fakta Detta har hänt

Början av juni: Dalkurd tar den första kontakten med en tjänsteman hos Uppsala kommun.

21 juni: Rickard Malmström har första mötet med Dalkurd om en eventuell flytt.

16 augusti: Dalkurd aviserar att man vill lämna Borlänge på grund av dåliga förutsättningar och kallar till extra årsmöte. UNT berättar att Uppsala är med i bilden. Rickard Malmström välkomnar Dalkurd till Uppsala, men påstår att han inte känner till planerna.

19 augusti: Uppsala kommun skickar ut ett press­meddelande om man ser över en plan för mottagandet av Dalkurd. Samma dag svarar Sirius med skarp kritik på sin hemsida mot kommunen.

24 augusti: Uppsalas fotbollsklubbar kallas med kort varsel till ett möte med Rickard Malmström. Sirius ordförande Ove Sjöblom är fortsatt mycket kritisk till Uppsalas agerande.

6 september: Dalkurd håller extra årsmöte där man röstar om en eventuell flytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!