Kiani vill få stopp på tappet

Runt 60 procent sägs sluta spela fotboll när de har fyllt 16 år. Förre tränaren Ramin Kiani jobbar med att lösa problemet på lokal nivå. ”Det här är en farlig utveckling”, säger han.

Ny roll. Den tidigare fotbollstränaren Ramin Kiani arbetar numera med utbildningar åt fotbollförbundet.

Ny roll. Den tidigare fotbollstränaren Ramin Kiani arbetar numera med utbildningar åt fotbollförbundet.

Foto: Nina Leijonhufvud

Fotboll2015-05-02 08:00

Fram till i mitten av förra säsongen var Ramin Kiani tränare i norrettan-laget Västerås SK. Men ett lukrativt erbjudande från Svenska fotbollförbundet gjorde att han hoppade av det uppdraget och lärartjänsten i Enköping. Numera arbetar han som riksintruktör för sju distrikt (däribland Uppland) där han håller i ledar- och spelarutbildningar. Ett av målen är att få fler att spela fotboll längre och högre upp i åldrarna.

– I dag finns det ett stort tapp när man fyller 15–16 år både vad gäller utövare och sett till antalet lag. Det här gör att vi har färre juniorlag än tidigare, och att lag på landsorten får det tuffare och i flera fall tvingas lägga ned sin verksamhet, säger Kiani vid köksbordet hemma i Enköping dit han och familjen flyttade från Uppsala 2004.

Enligt den förre Gusk-, Enköpings SK- och Siriustränaren finns det flera orsaker till varför ungdomarna väljer att sluta spela i organiserad form.

– Min uppfattning är att många hellre köper ett gymkort eller tränar på Friskis och svettis. Man vill kunna styra själv under vilka tider man ska träna, säger Kiani som förtydligar att frågan är komplicerad och att det inte finns några enkla förklaringar.

– Det kan även handla om för tidig selektering i stället för inkludering. I dag vet vi att ungdomar vill vara med och påverka. Men får de det? Det är viktigt att låta spelarna, inom vissa ramar, vara med och bestämma.

För att förbättra statistiken och få fler att fortsätta spela fotboll jobbar svenska fotbollförbundet och Ramin Kiani sedan tre år tillbaka efter en spelarutbildningsplan och har i år lanserat en ny tränarutbildning. I korthet går den ut på att all utbildning ska utgå från ett barnrättsperspektiv i stället från en vuxens ögon.

– Det första ett barn i nioårsåldern frågar på en träning är när vi ska spela tvåmål. Om du lyssnar på frågan och analyserar vad det betyder så kommer man fram till att det är det som de tycker är roligt med fotboll. Då är det bättre att utgå från det i utbildningen för att de ska tycka att det är kul, säger Kiani som även förordar spel på mindre planer som sju- och niomanna högre upp i åldrarna för att dämpa tappet.

– I Spanien har man jobbat på det här sättet med lyckat resultat, fortsätter han.

I arbetsbeskrivningen ingår besök och utbildningar hos klubbar och förbund. Vissa veckor kan det bli upp till fyra stycken alltifrån på Gotland till i Gästrikland.

– Om tio år kommer vi att få se om det vi gör i dag kommer att få resultat, fortsätter Kiani.

Utöver Svenska fotbollförbundets utbildningssatsning deltar även Upplands fotbollförbund i ett pilotprojekt där fem medverkande föreningar ska försöka få fler utövare och ledare och få dem att vara föreningsaktiva längre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!