Så stor var Sirius lönebudget

En rapport över ekonomin i superettan visar två intressanta saker – ur Siriusperspektiv. Klubben har en jämförelsevis låg omsättning och herrverksamheten gick runt ekonomiskt.

Sammanställning. Svenska fotbollförbundet har gjort en årlig rapport om superettanlagens ekonomi där bland uppfifter om Sirius ingick.

Sammanställning. Svenska fotbollförbundet har gjort en årlig rapport om superettanlagens ekonomi där bland uppfifter om Sirius ingick.

Foto: Montage

Fotboll2015-06-13 06:00

Nyligen offentliggjordes Svenska fotbollförbundets årliga ekonomiska rapport om superettanlagen. Där sammanställs bland annat klubbarnas intäkter, utgifter (se separat faktaruta) och spelarlöner på ett överskådligt sätt. Uppflyttade Hammarby var föga oväntat störst på det mesta.

I Sirius fall kanske någon höjer på ögonbrynen för den blygsamma omsättningen på 14,6 miljoner kronor för 2014 – då det på årsmötet tidigare i år redovisades 26,5 miljoner för hela verksamheten. Sirius ordförande Ove Sjöblom förklarar:

– Vi har valt att ha flera verksamhetsgrenar med herr- och damlag, skolverksamhet och CSR-projekt, och då är ändå herrlaget klart störst. Men när man betar ned det på intäkter är det så att vi satsar mindre på herrverksamheten än vad andra klubbar gör, säger Sjöblom, och betonar att Sirius är enda klubben i superettan i år som har elitlag både på herr- och damsidan.

Även lönemässigt hamnade Sirius på den nedre halvan med kostnader på runt nio miljoner kronor.

– Vi skulle så klart vilja lägga mer pengar på det, men som det ser ut just nu blir det svårt. Lönekostnader är ändå den stora delen av våra kostnader, säger Ove Sjöblom.

Som UNT tidigare har berättat har Sirius i år lagt en budget som ska tangera fjolårets, där det dock blev ett underskott på nära en miljon kronor. Så här långt har klubben haft det kämpigt med tapp på intäktssidan både vad gäller marknads- och publikintäkter.

Tidigare i veckan hade Sirius ett långt styrelsemöte där situationen diskuterades.

– Det blir inga revolutionerade saker, men vi måste tänka på utgiftssidan och vara kostnadsmedvetna under hösten och börja sälja mer inför nästa säsong, och jobba mer med större sponsorer och vara ute i tid. Sedan kan det bli en del organisationsförändringar inom organisationen, säger Ove Sjöblom.

På måndag ska han träffa idrotts- och fritidsnämndens ordförande Rickard Malmström (MP) för att försöka komma överens om en lösning på amorteringsplanen som man sagt sig inte kunna fullfölja.

I övrigt från rapporten kan nämnas att:

Den genomsnittliga lönen för en superettanspelare steg från 20 550 kronor per månad under 2013 till 22 600 kronor under fjolåret.

Att Öster, som spelade i allsvenskan 2013 och har en ny arena, redovisade lägst siffror med 12 miljoner kronor i intäkter.

Att Sirius värvade spelare för nära 300 000 kronor (Daniel Ahonen), men där beloppet kan nedskrivas över antalet år på kontraktet.

Att Ljungskile var det lag som fick ihop flest spelade poäng sett till intäkter (217 000 kronor per poäng).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!