Så sent som i september gick Uppsala ut med att man befann sig i en ekonomisk kris som hotade föreningens framtida existens. Efter en insamling och med diverse tillskott så sades det i slutet av november att situationen var under kontroll. Så är dock inte riktigt fallet. UNT kan berätta att Uppsalas skuld till kommunen bara ökar och för tillfället ligger på över en miljon kronor. Då klubben inte betalat så har knappt hälften av beloppet, 454 431 kronor, hamnat hos Kronofogden. Under torsdagen sammanträder idrotts- och fritidsnämnden för att diskutera vad som ska hända med ärendet.
– Idrottsförvaltningen har kommit till vägs ände med den här frågan och nu är det ett beslutsärende om hur vi som nämnd ska ta ställning till IK Uppsalas skuld, säger Karolin Lundström (V), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.
Kort sagt. Ska kommunen ge Uppsala mer tid att kunna betala tillbaka sin skuld eller ska man vidta åtgärder?
– Vi måste fatta ett politiskt beslut ifall vi ska frångå regelverket för att de behöver mer tid att komma ikapp. Samtidigt är det viktigt att poängtera att vi har ett regelverk för att det ska vara rättvist och likvärdigt. Kommunen ska vara att lita på. Vi gör allt vi kan för att stötta föreningar långsiktigt, men det finns också en gräns då det inte är möjligt. Det är där vi befinner oss och det vi ska diskutera, säger Lundström.
Föreningen har haft långvariga problem med sina betalningar av hyran på Studenternas där man har en så kallad hemvist. Uppsala har en avbetalningsplan med kommunen som enligt förvaltningen följs. Problemet är att klubben samtidigt inte kan betala den löpande hyran. Den totala skulden är på drygt 1,1 miljoner kronor. Det kan jämföras med Dalkurd som hade en skuld till kommunen på 955 000 kronor då man i höstas stoppades från att använda alla kommunala anläggningar. Nu kan även Uppsala kastas ut från Studenternas.
– Det är en möjlig konsekvens, bekräftar Karolin Lundström som dock menar att förvaltningen på ett helt annat sätt kunnat ha en dialog med Uppsala jämfört med Dalkurd.
Uppsala Fotbolls klubbchef Linn Andersson tycker inte situationen i dag är lika allvarlig som i september då klubben flaggade för ekonomisk kris.
– De här skulderna är en effekt av när vi hamnade i en situation av likviditetsbrist. Det har pågått en dialog med Uppsala kommun sedan 2022 egentligen gällande föreningens ekonomi kopplat till kostnader till kommunen och sådär. Det senaste året har den dialogen intensifierats och föreningens ekonomi har alltid varit tuff och tajt, men i stunden är den inte akut, säger hon.
Men det är nästan en miljon i skuld till kommunen varav en halv miljon redan är hos Kronofogden?
– Det är klart att det är en olycklig situation och vi vill aldrig vara där. Det finns förhoppningar att om vi får lite tid på oss så kan vi återställa det. Vi är väldigt måna om att så snabbt som möjligt reglera skulderna i dialog med kommunen.
Andersson hoppas att idrotts- och fritidsnämnden ska besluta att ge föreningen mer tid, framför allt andrum över 2025.
– Det är förhoppningen från vår sida. Vi har visat upp en ekonomisk plan för de representanter vi har träffat och utifrån den får de ta ställning till möjligheten att ge oss mer tid.
Hur ska ni få in de här pengarna, vad är planen?
– Vi fortsätter att utreda kring att bilda ett aktiebolag för att framför allt skapa fler kreativa sätt att få intäkter. Sedan kommer fokus vara på att investera i spelarutveckling som i sin tur på sikt ska leda till spelarförsäljningar i föreningen. Det är vårt starkaste spår i dagsläget för att jobba upp en stabil ekonomi framåt.
Ni riskerar samtidigt att kastas ut från Studenternas, hur ser du på det?
– Ja, men vi känner till regelverket och är fullt medvetna om att det kan bli konsekvenser om man inte gör rätt för sig. Det har inte funnits med i vår dialog hittills utan det har varit en framåtlutad dialog med fokus på att åtgärda. Samtidigt så är det ju en hel del tunga kostnader kopplat till Studenternas och vår hemvist, men vår gemensamma målsättning är att vi ska vara kvar, säger Linn Andersson.