Efter uppvärmningen med olika teknikövningar går Thomas Massamba och Binta Drammeh över till skott. Fredrik Lundkvist övervakar, kommer med tips och agerar jobbig försvarare som vill täcka.

– Sniper!, utbrister Bintah när Thomas satt tre skott i rad och övningen avbryts av skratt.

De två landslagsspelarna förbereder sig inför sina kommande säsonger där Thomas Massamba ska spela med BC Luleå i svenska basketligan medan Bintah Drammeh inte gjort klart med någon klubb ännu, men det lutar åt Turkiet eller Italien.

Artikelbild

| Fredrik Lundkvist tränade Thomas Massamba som ung i Linköping och nu kör de tillsammans igen.

Under sommaren har de tränat tillsammans med Uppsalatränaren Fredrik Lundkvist för att utvecklas och förbättra sina spetsegenskaper.

– Det finns inte så många skillscoacher i Sverige som håller en högre nivå och det är svårt för elitspelare att hitta någon att arbeta tillsammans med. Därför är det kul och skönt att vi hittade en lösning med Fredrik och har kunnat köra under sommaren. Jag sköt som en fotbollsspelare som tog inkast förut, så träningen har gett mig mycket, framför allt med skottekniken men även annat, säger Thomas Massamba.

Det här är inte första gången de tränar tillsammans utan Thomas känner Fredrik väl eftersom han hade honom som tränare i Linköping under några ungdomsår. När Fredriks dotter deltog på ett läger i sommar där både Thomas och Bintah var instruktörer sprang de på varandra och bestämde sig för att träna ihop igen.

– Jag brukar vara större delen av sommaren i USA eftersom de har bättre förutsättningar med hallar och gym, men med tränare som Fredrik tränare kan jag vara kvar i Sverige och köra. Vi har kört tilsammans i augusti och det har gett resultet. Det känns även skönt att redan nu veta vad och var jag ska träna nästa sommar, säger Binta Drammeh.

Artikelbild

| Bintah Drammeh har spelat i Frankrike, Turkiet och Ryssland och letar efter klubb till nästa säsong.

När de började köra ihop igen under sommaren inledde Fredrik med olika tester och övningar för att se vad landslagsspelarna kunde förbättra. Efter att ha analyserat bland annat fotarbete, skott och rörelsemönster la han upp ett individuellt träningsschema.

– Det är flera faktorer som avgör vad och hur man tränar. Det handlar också om att sätta in träningen i en kontext utifrån hur deras klubblag spelar och hur de används i spelet av sina coacher. Då försöker jag anpassa övningarna och träningen utifrån det, säger Fredrik Lundkvist.

Artikelbild

| Fredrik Lundkvist är tränare för Uppsalas F05:or och brinner för basket och att utveckla spelare, både på och utanför planen.

Fredrik spelade basket själv som ung och hans kärlek för sporten sträcker sig ännu längre bak i tiden.

Tränarkarriären inleddes i mitten av 1990-talet i Linköping och fortsatte när han flyttade till Uppsala. Där har han bland annat haft Viktor Gaddefors och Jonathan Person i ung ålder och numera tränar han vanligtvis Uppsala Baskets F05-lag, där bland annat hans dotter spelar.

Artikelbild

– Jag hade väldigt lite att göra med att Viktor och Jonathan blev bra. Jag kunde inte ens hälften då av vad jag kan idag. Men det är bara tecken på att oavsett vad man sysslar med så kan och behöver man utvecklas. Jag utvecklas varje dag, inte minst genom att diskutera med och iaktta andra tränare i klubben. Jag vet inte om gemene man i Uppsala vet om det men Uppsala är en basketstad med stolta anor. Och den mängd kompetens som finns i Uppsala om basket får man jobba hårt för att hitta någon annanstans i norra Europa, säger Fredrik Lundkvist och fortsätter:

– Det är så klart olika att träna ett ungdomslag med 13-åringar gentemot elitspelare men vad och hur de ska träna teknik är mycket lika. Jag anser att man ska träna ungdomar tekniskt för att deras färdigheter ska kunna fungera på vuxen- och elitnivå och inte bara vara effektivt på ungdomsnivå. Och fast proffs som Thomas och Binta håller extremt hög nivå i det de gör så finns det alltid en högre nivå att utvecklas mot och den nivåökningen går genom fokus på detaljer och det är nog där jag har min styrka – att se och justera detaljer.

Artikelbild

Om allt går som planerat och som Fredrik hoppas ska han nästa sommar vara en del av campen där han träffade Thomas Massamba och Binta Drammeh. Då med förhoppningsvis fler elitspelare.

– Jag förbereder redan nu en camp för nästa sommar och där kommer Fredrik vara med. Det finns många utlandsproffs som behöver den typ av träning som vi kör med Fredrik så jag hoppas att samla ett större sådant gäng som tränar med Fredrik till nästa sommar. Kanske vi får vara här i Uppsala igen, säger Thomas. Uppsala är ju en basketstad, den här hallen är superbra och Fredrik bor här så vi får väl ta ett par minibussar och köra upp proffsen hit några gånger i veckan.

– Vi kommer tillbaka till Uppsala med fler Snipers helt enkelt, säger Binta med ett skratt.