Försäsongen har varit hektisk för Filippa Angeldahl som bytt klubb från Hammarby till Linköping.

I Svenska cupens gruppspel stod hon för ett drömmål mot LB07, hon debuterade och gjorde sitt första mål i a-landslaget när Sverige vann Algarve Cup (finalen blev inte av på grund av dålig väder så titeln delades med Nederländerna) och spelade kvartsfinal i Champions League mot Manchester City.

– Det har varit några intensiva månader men det var därför jag gick till Linköping. Klubben har höga ambitioner om att vara ett topplag och spela i Champions League. Det vill jag också och här utmanas jag på varje träning mot bra spelare för att ta en plats i startelvan, säger Filippa Angeldahl.

Artikelbild

| Filippa Angeldahl belönades som damallsvenskan mest värdefulla spelare under förra säsongen i Hammarby.

I början av april var mittfältaren även iväg med U23-landslaget till La Manga i Spanien under en dryg veckas läger.

Där spelade de mot USA, Frankrike och Kinas U20-lag och Angeldahl spelade två av matcherna.

– Vi har en ny förbundskapten och har bytt spelsätt. Nu går vi upp mer i hög press och ska försöka spela oss ur situationer. Det passar mig och det var roligt att komma iväg och spela matcher.

Förra säsongen var hon med och spelade nykomlingen Hammarby till en sjundeplats i damallsvenskan och utsågs till Årets mest värdefulla spelare i serien på Fotbollsgalan.

Artikelbild

Mittfältaren startade varenda match och missade inte en enda minut av ligaspelet men valde att lämna för Linköping – hennes tredje klubb på fyra år.

– Den första tiden i klubben har varit jättebra och alla i laget har tagit väl emot mig. Linköping är en otrolig proffsig klubb och jag vet min roll både på och utanför planen. Detta är ett nytt steg för mig och jag vill fortsätta utvecklas för att komma utomlands så småningom, men nu fokuserar jag helt på Linköping.

Artikelbild

Totalt blev det 48 matcher i Hammarby och hon kom till ett Linköping som förra året vann sin tredje ligatitel totalt och andra i rad men som bygger om till den här säsongen då Marcus Wallfridsson har tagit över som ny tränare.

– Min roll är att ha mycket boll och fördela den framåt. Sedan vill jag utveckla allting som spelare och jobba extra på duellspelet. Om jag presterar så bra som möjligt kan det öppna nya dörrar i framtiden.

I helgens premiär av damallsvenskan vann Linköping med 1–0 mot Växjö på hemmaplan och nu fortsätter säsongen.

– Det är jättekul att säsongen kommit igång och man har väntat på detta. Jag fick upp tempot och rytmen i matcherna med landslaget och är taggad på att spela.

Hennes fotbollskarriär startade i Vaksala i Uppsala när hon var fem år gammal.

Hon kommer från en fotbollsfamilj där hennes syskon också utövade sporten. Filippa vann Gothia Cup med Vaksala och spelade även bandy under uppväxten.

– Jag visste alltid att jag skulle välja fotboll och satsa på det. Jag är väldigt målmedveten och kämpar för att uppnå nya mål hela tiden. Jag vet om att inget kommer gratis utan att man måste kämpa och jobba för det.

Mittfältarens nästa mål är att etablera sig i Linköping och så småningom även a-landslaget.

– Det var jätteroligt att få chansen i Algarve cup och det gäller att jag tar för mig och hittar en ny nivå i mitt spel för att komma tillbaka till truppen. Om jag presterar i Linköping så är nog inte landslaget så långt borta och jag ska göra mitt bästa för att ta mig dit, säger Filippa Angeldahl.