Sedan lite drygt tio år tillbaka är det återigen tillåtet med proffsboxning i Sverige. Men än finns det vissa regler som ställer till det för sporten, menar Mikaela Laurén.

– Det är beklagligt att man i Sverige inte kan släppa på det maximala rondantalet. Idag behövs det ett speciellt tillstånd om man ska få köra tio eller tolv ronder vilket det i vanliga fall är i en titelmatch. Det måste man ansöka om flera månader innan vilket sätter käppar i hjulet för sporten, säger den före detta proffsboxaren.

Enligt initiativtagarna är detta första gången en proffsboxningsgala arrangeras i Uppsala.

– Det känns bra. Vi vet inte riktigt hur mycket publik det kommer men vi hoppas på en hög efterfrågan. Någon måste göra det första gången för att se hur intresset ser ut. Jag hoppas och tror på någonstans mellan 1000 till 2000 besökare, säger Erol Sahindal som tillsammans med Sebastian Jofre står bakom arrangemanget i samarbete med Welcome Uppsala.

Mikaela Laurén har flera stora titlar på sitt boxar-cv. Hon har dessutom visat upp sig för den breda massan i tv-program som Let'sdance och Mästarnas mästare. Hon kommer att vara på plats och prata mellan matcherna.

– Jag vill visa att jag är en stor supporter till proffsboxningen trots att jag lagt handskarna på hyllan. Jag hoppas att det är många som kommer och supportar boxningen. Om inte folk köper biljetter går det inte heller att arrangera galor i och med att biljettförsäljningen i regel är den huvudsakliga intäktskällan, säger Laurén och fortsätter:

– Det känns som att proffsboxningen är på väg framåt. Sverige har aldrig haft så många proffsboxare som man har just nu. Det har funnits många framgångsrika svenska boxare genom åren och framgång föder framgång. Det är viktigt med starka förebilder för den yngre generationen.

Galan arrangeras i Fyrishov och totalt blir det åtta matcher. Huvudmatchen står den lokale Morgongåvaboxaren Salle Nazar Taha och hans georgiske motståndare Shalva Guchmazov för.

– Vi tänkte att det ska vara en lokal fighter från Uppsala. Han har två matcher och två vinster som proffsboxare, säger Erol Sahindal som själv har en bakgrund som boxare:

– Jag hoppade av på grund av förbudet efter att ha varit med och tagit medalj på senior-SM 2001.

Matcherna kommer att livesändas på webben för den som inte har möjlighet att vara på plats.