Allt började 2012. Det var då Tom Strand, svensk tränare som är verksam i Ghana, för första gången fick syn på Kingsley Sarfo – och det sade klick direkt.

– Dem fattade tycke för varandra och efter det släppte det aldrig. Det var kärlek vid första ögonkastet, berättar Tom Strands bror Niklas som jobbar som agent och var med om att ta Sarfo till Sverige.

Vägen till allsvenskan har dock inte varit spikrak för Sarfo. Han kom till Sverige 2013 och flyttade in hos familjen Strand i Höllviken utanför Malmö.

Artikelbild

| Debuten. Sarfo dominerade direkt i U21-matchen.

– Där var det lite skyddad verkstad för honom, han fick lära sig allt från början. Ett problem var att han hatade svensk mat, han sa alltid att han hade en ”orm i magen” och matvägrade helt enkelt. Det enda han fick i sig var fanta och digestivekex. Han var väldigt klen, om han är tunn som en sparris nu så var han som en pinne då, minns Strand.

Det hela slutade med att Marie Strand, mamma till Tom och Niklas, fick börja laga ghanansk mat till mittfältaren.

– Min mamma fick börja laga ”fofo” som är en ghananska potatismos till att börja med och sedan fick hon lära sig det afrikanska köket.

Kingsley Sarfos första klubb i Sverige blev FC Rosengård i division II. Trots att han imponerade direkt så blev speltiden sparsam.

Artikelbild

| Kompis. Kingsley Sarfo med sin kompis James Yeboah i Uppsala 2015.

– Han var för snabb för division II. Han tog sig förbi alla, men fick sedan vänta in övriga i laget. Då sades det att han bromsade upp spelet och då hamnade han på bänken med periodvisa inhopp.

Efter säsongen 2013 hamnade Sarfo i stället i en annan Malmöklubb, nämligen BW 90.

Artikelbild

| Matchhjälte. Mittfältaren gratuleras efter sina båda mål i premiären mot Djurgården av Alexander Nilsson.

– Det var en nödlösning för att hålla honom kvar i Sverige. Ingen fattade hur bra han var.

Inte heller i BW 90 fick Sarfo ut sin fulla potential, men under sommaren 2014 skulle allt komma att förändras då mittfältaren fick provspela med allsvenska Mjällby i närmare tre veckor.

Artikelbild

| Sarfo tillsammans med Tom Strand.

– Tränaren älskade honom, men till slut hade de inte råd att betala de där 14 300 kronorna som krävdes för att anställa honom. De valde en annan spelare då som nu spelar i superettan.

Och i stället för Mjällby så hamnade Sarfo på Årsta IP där han i Siriuströjan dominerade en U21-match mot Östersund.

– Kim och Thomas såg potentialen direkt och ville jobba med honom. Det var precis det vi behövde då, en stabil plattform där Kingsley kunde utvecklas. Det var också därför vi valde att förlänga med Sirius där han har omtyckta tränare och är garanterad speltid. Det är mer värt än att klättra i seriesystemet.

Övergången blev dock inte helt okomplicerad. Kim Bergstrand beskrev det 2014 i UNT som ”en av de längsta procedurer jag varit med om” när Sarfo blev klar på transferfönstrets sista dag den 12 augusti.

– BW 90 höll på att krydda sina krav hela tiden som jag minns det, sedan ville man inte släppa honom innan säsongen var över. Jag fick kriga för att få loss honom och jag förstår inte varför BW 90 ville ha kvar honom på bänken? Det var bara trams.

Resten är, som man brukar säga, historia. Sarfo har gjort succé i Sirius sedan han slog sig in i startelvan 2015 och utsågs till seriens bästa spelare 2016 i superettan. Han inledde allsvenskan med att sänka Djurgården med två mål och en smått magisk insats.

– Hans utvecklingskurva har gått rakt uppåt och det är jättekul att följa.

Under söndagen ställs Sarfo mot IFK Göteborg – och då finns familjen Strand på plats i Uppsala.

– Vi har blivit kompisar ända sedan han hade ormar i magen. Vi har baddat honom i pannan och strukit honom medhårs. Ibland brukar jag åka upp, ibland mamma och ibland Tom, det blir väl 20 övernattningar om året samtidigt som Kingsley brukar komma ner till oss också så fort han är ledig.