Mikael Teurnberg, lagledare i Rospiggarnas guldlag i speedway, fortsätter att fylla HZ Bygg Arena i Hallstavik med evenemang även vintertid.

På fredag körs en superendurotävling, sanktionerad av Svemo, i Rospiggarnas regi. Tävlingen körs med endurocyklar på en uppbyggd bana med stockar, stenar och uppbyggda hopp. I startfältet finns en ”speedwayklass”, där Rospiggarnas guldhjälte Jacob Thorssell ställer upp.

– Det ska bli skitkul att testa något annat och det är ju alltid roligt att tävla. Men jag tror inte att jag kommer att vinna, säger Thorssell.

Artikelbild

| Jacob Thorssell.

Från speedway till superenduro – steget är långt?

– Alltså, stockar och sten ska väl gå an, men hopp? Lite kan jag kanske hoppa, men inte så mycket. Jag kommer nog att få ta det lugnt där, säger Jacob Thorssell som får konkurrens i ”speedwayklassen” av bland andra Masarnas Kim Nilsson.

Bakom banbyggandet står Östhammars MK:s VM-förare John Nyström. Hans pappa Jan Nyström, mångårig tävlingsledare i ÖMK, blir dessutom tävlingsledare för tävlingen. Duon har tidigare legat bakom superenduro-tävlingar under Båtveckan i Öregrund.

– Micke Teurnberg fått nys om det och tanken från början var att superenduro skulle vara en form av pausunderhållning till Luciaspeedwayen som de brukar köra, men nu har det växt och blivit huvudnumret, säger John Nyström

Artikelbild

| Mikael Teurnberg.

Tävlingen är sanktionerad som en superendurotävling av Svemo, men John Nyström meddelar att det handlar om en ”enklare” variant av superenduro.

– En superendurobana är inte en bana som en simpel motocrossförare bara tar sig runt, därför har vi fått tagit det lugnt i byggandet. Vi måste vara tydliga med att det är en lightversion av en superendurobana, men det öppnar samtidigt upp för att det ska bli högre fart än det normalt är, säger John Nyström.

Den 26-årige Snesslingebon kom nyligen hem från en VM-deltävling i Atlas Arena i Polen, där han nådde final, och han älskar superenduro som disciliplin.

– För mig som förare är det extremt tufft rent fysiskt. Det handlar om kramp mest hela tiden. För publiken är det actionfyllt och bra racing med tanke på att det är kort och intensivt, säger John Nyström.

Åtta förare syns i elitklassen i Hallstavik. Bland dem finns bland andra Örbyhus svenske juniormästare i enduro, Adam Andersson, som nyligen blev imponerande tvåa i Novemberkåsan. På damsidan syns toppförarna Amanda Elvin och Emmily Smalsjö, tvåa respektive trea i årets enduro-SM.

Frågan är vilken fördel banbyggaren själv har i tävlingen?

– Än så länge har jag inte så stor fördel, eftersom det är en så pass lätt bana. Det kommer att bli tajt och lättåkt för alla i elitklassen. Det kan bli hur som helst, säger John Nyström.

Hur kommer speedwayförarna tackla superenduro?

– Det är svårt att säga. Jag har ju varit i branschen ett tag och att hoppa över en stock är ju simpelt enligt mig, men hur speedwaykillarna kommer att hantera det vet jag inte alls. I speedwayklassen skulle jag säga att Kim Nilsson är den bäste motorcykelföraren, säger Nyström.