Kamga: "Ska bara vara avslappnad"

Under onsdagen är det dags för nästa profil från Upsala IF att kliva in i friidrotts-VM i Doha. Vanessa Kamga gör sitt första världsmästerskap och har många att lära av på plats.

Vanessa Kamga är på plats i Doha för sitt första VM i friidrott. Under onsdagen genomför hon sitt kval.

Vanessa Kamga är på plats i Doha för sitt första VM i friidrott. Under onsdagen genomför hon sitt kval.

Foto: Jessica Gow/TT

Friidrott2019-10-02 09:00

Vi når Vanessa Kamga dagen innan det är dags för damernas diskuskval i Doha. Landslaget har precis haft ett lagmöte och firat Daniel Ståhls VM-guld med tårta.

– Jag följde finalen på plats och det var ju helt otroligt. Jättekul att vi i Sverige är så bra på diskus, att vi har tre i samma gren på plats. Sen extra bra att få bra människor med sig, även Simon Pettersson. Otroligt bra träningskamrater och det ger inspiration, säger Kamga.

Men under onsdagen är det alltså dags för Kamga själv att kliva in i tävlingen – hennes första VM.

– Ska bli så himla kul. Är så taggad och man vill bara att det ska vara nu! Man känner sig liksom redo nu efter uppladdningen vi haft.

Uppladdningen ja. Landslaget åkte på ett läger i Rom inför avresan till Doha för att acklimatisera sig till värmen.

– Vi rar ganska många från landslaget och flera andra länder på plats som ville vara med och träna tillsammans. Jättetrevligt och viktigt att vi kunde acklimatisera oss – det var trots allt kanske 20 grader varmare i Italien än i Sverige. 

Träningspassen har inneburit att den i VM-sammanhang orutinerade Vanessa Kamga fått en smak av vad som väntar under onsdagens kval.

– Det har varit superkul att få kasta med världseliten redan inför tävlingen. Det är väldigt inspirerande och det är ju dem man själv sitter och ser på tv. Nu kastar man plötsligt med dem, inför och på samma tävling.

Inför mästerskapet visade Vanessa Kamga en gryende form, där hon ökade sina längder i nästan varje tävling i jakten på kvalgränsen. Hennes årsbästa och personliga rekord 59,06 nådde hon dock inte upp till. Men formen fortsätter att vara god, menar hon.

– Det har verkligen känts jättebra dagarna inför och passen har gått superbra. Hoppas kunna göra samma på tävling och då skulle jag vara supernöjd. Sen är det ett mästerskap, med allt vad det innebär –  med nerver och så vidare. Man har tre kast på sig att leverera. Men för mig är det bara jättestort att stå i den där ringen och känna atmosfären.

Hur ser du själv på dina chanser i kvalet?

– Jag tänker bara på att åka dit och göra en bra tävling. Jag vet att jag förhoppningsvis kommer få fler mästerskap med mer fokus på resultat och kanske medaljer, så nu ska jag bara göra det bästa jag kan. Jag ligger trots allt som nummer 29 av 30 deltagare och topp tolv går till final. Det är många jag ska ta mig förbi. Så målet är att vara avslappnad och göra det så bra som möjligt.

Diskuskvalet

Starttid: 17:00 svensk tid (grupp B 18:25)

Svensk deltagare: Vanessa Kamga, Upsala IF

30 deltagare kommer till start. Vanessa Kamga kastar som nummer 14 av 15 i kvalgrupp B.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!