Enligt det tidigare avtalet mellan Fyrishov och Uppsala kommun kunde föreningarna hyra samtliga hallar i anläggningen för en avgift som kallas markeringsavgifter, som är en kraftigt subventionerad hyra i jämförelse med marknadshyran.
Enligt det nya avtalet, som gäller från den 1 juli, omfattas bara tre hallar i Fyrishov (kallade b- d- och g-hallen) och samtliga specialhallar av möjligheten att hyra för den avsevärt lägre kostnaden, alltså markeringsavgiften.
Uppsala Volleybollsällskap är en av de föreningar som har mycket av sin verksamhet i c-hallen, där det alltså är marknadsmässiga hyror som tas ut.
– Nu har Uppsala kommun lovat ett kompensera oss och andra klubbar. Man ska helt enkelt skjuta till mellanskillnaden mellan markeringshyran och marknadshyran, säger Lars Bergman, mångårig ledare i UVBS.
Lågt räknat kan mellanskillnaden bli 800 kronor per timme – och var och en kan räkna ut hur mycket pengar det handlar om för en klubb som hyr minst tiotalet timmar i veckan under en hel säsong.
– Vi har inte någon möjlighet att hyra lokaler till marknadspris. Vilken förening har det, frågar sig Christina Almskoug i GF Uppsalaflickorna.
Det råder nämligen en viss oro bland föreningarna som UNT har talat med. Har kommunen råd att betala mellanskillnaden?
– Kommunen har väl en budget att förhålla sig till. Jag vet inte hur många halltimmar som pengarna räcker till, särskilt nu när Fyrishov har höjt hyrorna med 25–30 procent, säger Lars Bergman.
Maria Patel (S) är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun och kan inte lova att alla kommer att kompenseras fullt ut.
– Det är budgetutmaning. I första hand handlar det om att fylla de kommunala hallar som vi redan har och de hallar vi hyr på Fyrishov, säger Patel, som fortsätter:
– Men eftersom vi sett att det finns ett större behov har vi tagit beslut om att införa ett lokalstöd för de föreningar som har blivit tilldelade tider i Fyrishovs egna lokaler. För att hålla oss till den budgetram vi har behöver vi fylla de lokaler vi har nu. Skulle vi se ett större behov och att de lokaler vi kan erbjuda inte räcker till får vi långsiktigt arbeta med frågan i kommande lokalförsörjningsplan.
Wolgart Alm, som har jobbat med handbollen i Uppsala i 50 år, är starkt kritisk:
– Om bara tre hallar ska vara anslutna till markeringsavgifterna, vad ska man då ha i de andra hallarna? I Fyrishov har man väldigt lite förståelse för den idrottsliga verksamheten.
Christina Almskoug är kritisk även till hanteringen när det gäller avtalet mellan kommunen och Fyrishov.
– Eftersom vi inte hade hört någonting när sommaren började så trodde vi inte på några större förändringar, att det i stort sett skulle löpa vidare. Någon bakgrundsanalys eller behovsanalys var det inte tal om, och det tycker jag är respektlöst mot idrottslivet. Vi måste planera och då måste man få chansen till en viss framförhållning.
Konsekvensen kan bli, enligt Almskoug, att några av Fyrishovs hallar kan stå tomma.
hakan.lundh@unt.se