I mars 2017 presenterades de nya utvecklingsplanerna för Fyrishov. Bland annat ska en ny 50 metersbassäng för simsport och en rundbana för motionssimmare ta plats i en ny byggnad.

Bygget som skulle påbörjas under 2018 har dock skjutits på framtiden.

– Det har inte blivit uppskjutet, men det har tagit längre tid än tänkt. Rent krasst har det varit svårare än vi trott, säger Claes Enskär, som är utvecklingschef för Nya Fyrishov.

Artikelbild

| Upsala simsällskaps verksamhetschef Cecilia Loqvist.

– Det är säkert ett år bort innan det kan finnas någon detaljplan på plats. En byggstart kan möjligen ske i slutet av 2019, men mest troligen i början av 2020, säger Claes Enskär.

Redan 2014 fattade Uppsala kommun beslut om en investeringsram för Fyrishov och med en budget på 200 miljoner kronor planerar de att bygga till 4 800 kvadratmeter innehållande fyra olika bassänger.

Under byggtiden, som väntas ta ungefär två år, så ska hela Fyrishov vara öppet.

– Det är ett jättespännande projekt, men det är också ett komplext projekt och det är ännu i ett tidigt skede vad gäller planering och utredning. Vi måste planera så att det blir ett så bra utfall som möjligt. Det är stora pengar det handlar om, säger Claes Enskär.

Artikelbild

I byggplanerna ingår bland annat en två meter djup simbassäng på 25 gånger 50 meter tänkt för simidrott, som ska göra det lättare för föreningar att få träningstider.

För Upsala simsällskap är en till simbassäng a och o för att utveckla föreningen.

– För oss är en ny simhall ett måste. Vi står och stampar och kan inte utveckla vår verksamhet som det är nu. Vi har nått alla gränser vad gäller vad gäller medlemsantal, säger Cecilia Loqvist, verksamhetschef på Upsala simsällskap.

– Riksidrottsförbundets strategiplan säger att de vill att man ska kunna utveckla träning för alla, men vi kan inte ge idrott för alla eftersom vi har så kort om plats. Tyvärr finns det bara en bassäng i Uppsala och det är Fyrishov och vi kan inte ha fler i träning än vad vi redan har, säger Cecilia Loqvist.

Hon hoppas att Fyrishovs nya planer innebär ett utökat antal bassänger för simidrott.

– Vi hoppas för simidrottens utveckling att man bygger en hoppbassäng som även håller måtten för vattenpolospel och att man inte bygger en rundbana för då kommer vi stå på samma plats som innan utbyggnaden i utrymme för simidrotten.