Med bara ett par omgångar kvar att spela i grundserien av basketligan är slutspelshoppet i stort sett ute för Uppsala Basket. Nu lämnar landslagsstjärnan Viktor Gaddefors klubben med omedelbar verkar för spel i franska högstaligan.

– Det kom ganska plötsligt, men det är den dealen vi haft hela säsongen. Vi har väntat på att han ska få chansen utomlands igen och vi är glada för hans skull. Det är en fantastisk chans för honom, säger Uppsalas coach Kevin Gaines.

25-årige Gaddefors kom hem till Uppsala under hösten efter åtta år i Italien mest för att mellanlanda inför VM-kvalet i november i väntan på ett nytt proffskontrakt utomlands. Tiden i Uppsala blev längre än väntat.

I den franska klubben Anitbes Sharks, just nu på en 14:e plats i franska högstaligan, blir Viktor Gaddefors bland annat lagkamrat med den tidigare Solnaamerikanen Jerel Blassingame, 36.

Antalet svenska spelare som fått en liknande chans är få. Jonas Larsson, Håkan Larsson och John Rosendahl är tre legendarer som tidigare tagit plats i den franska högstadivisionen, men det var länge sedan. På senare år är det bara Kenny Grant som huserat i ligan.

– Det är inte speciellt många svenska spelare som tagit plats i franska högstaligan, konstaterar Gaines.

Vad säger det om Viktor Gaddefors?

– Jag tycker att han har visat hela säsongen vilken klass han håller. Han har en spelstil som passar bra internationellt och i landslaget har han varit vår bäste spelare. Han är en internationell spelare och håller en hög nivå. Vi är tacksamma att han spelade för oss så mycket han gjorde i år.

Kevin Gaines lyfter fram Viktor Gaddefors verkan på laget utanför planen i första hand.

– Han ha gjort ett stort avtryck på våra unga spelare. Han kom direkt från den italienska högsta ligan och på det sättet han har tränat, hur han har tagit hand om sin kropp har smittat av sig. Han är professionell i allt han gör.

För Uppsala Basket är desto tyngre. Det lilla hopp om att passera Umeå och ta den sjätte och sista slutspelsplatsen kan ha försvunnit i och med förlusten av Gaddefors.

Uppsala Basket möter Jämtland i SEB usif Arena på fredag kväll och får klara sig utan sin landslagsstjärna, som är trea i poängligan efter att ha snittat nästan 19 poäng per match.

– Det är 18,5 poäng per match som försvinner och dessutom är han en jätte i försvaret. Det är andra som måste kliva fram nu, säger Kevin Gaines.