Galan har inför i år flyttats från november till februari och med det har man hamnat i total skugga. Mörker. Osynligt. Tidigare har Uppsala ändå vetat att det vankas en idrottsgala. I år har det varit knäpptyst, inte ett ljud. Inte ens de nominerade visste var och när de skulle infinna sig. Inte heller vid IFU Arena märktes galan av och det är synd. Det här var nämligen inget att skämmas för, tvärtom.

Det här var fjärde året i rad som jag gästade denna tillställning och jag måste säga att det här rent galamässigt var det bästa året. Janne Blomqvist var lysande på scen tillsammans med Marika Eriksson och på golvet var Bosse Pettersson, ja Bosse Pettersson. Samspelt, bra och trevligt, ett lyft från Ida Björnstad och Daniel Legue (sorry chefen) från i fjol.

Det som framför allt stod ut var dock underhållningen. Det som tidigare varit lite lillgammalt diktande från Jacke Sjödin var nu full fart framåt med komikern och magikern Stefan Odelberg från Göteborg. Snacka om leverans, Odelberg var briljant från start till mål och bjöd på den bästa föreställningen i idrottsgalans historia. En fullträff. Han trollade nästan lika bra som arrangörerna lyckats trolla bort all marknadsföring för galan.

Galans stora vinnare blev inte helt oväntat Sirius efter deras fina 2017 med en sjundeplats i allsvenskan som nykomlingar. Tre priser kammade blåsvart hem. Även Upsala IF fick plocka hem tre priser, men där Armand Duplantis stod för två. Årets idrottskvinna blev Lina Sjöberg som hade ett riktigt fint 2017 och därmed försvarade titeln från 2016. Sjöberg befäste sin position som Uppsalas just nu starkast lysande idrottare på damsidan. Jag vill också lyfta på hatten för Felicia Grimmenhag som fick P4 Upplands sportpris, riktigt välförtjänt och en spännande satsning mot Paralympics 2020 för den benlösa ryttaren.

Kvällens finaste stund var annars minnesstunden för Storvretas bortgångne ordförande Mats Åkerlund. Fint, värdigt och stämningsfullt men också helt rätt i programmet. Att kunna blanda allvar med humor på ett bra sätt är inte lätt, nu lyckades man riktigt bra måste jag säga. Jag tycker att Uppsala Idrottsgala fortsätter ta steg framåt, årets upplaga var den bästa hittills, och man har nu på allvar hittat sin egen identitet. Skiftet till Odelberg blev en fullträff, nu väntar jag bara på att man helt ska skippa livebandet och ta in en DJ (inte Amanda). Idrottsgalan levererade, synd bara att man gömde sig i källaren med dörren stängd.