Nyförvärven har trillat in, förlängningarna likaså och Uppsala saknade bara tre, fyra pusselbitar. Då kom beskedet att Moa Mattsson, som jag såg som given bredvid Agnes Nyberg på mittfältet inte kommer att spela fotboll 2019. Ett blytungt besked för Uppsala och Jonas Valfridsson då Mattsson var lagets bästa spelare i fjol, lagkapten och en spelartyp som är svår att hitta. Jag tror även Mattsson hade varit viktig som röd tråd genom den generationsväxling som nu pågår i laget. Så blir det dock inte.

Uppsala håller på att ömsa skinn och nu får man göra det snabbare än väntat. Med både Julia Lyckberg och Moa Mattsson ute ur bilden lämnas ansvaret raskt över till nästa generation Uppsalaspelare. Den jag tror är mest lämpad att föra vidare arvet är Agnes Nyberg. Mittfältaren har ett stort hjärta för föreningen där hon varit med sedan 2015 trots sin ringa ålder, hon har varit lagkapten i flicklandslagen och känner dessutom den nya generationen väl. Det är en tydlig ny, ung Uppsalaprofil som jag tycker Uppsala Fotboll ska satsa på nu. Ge bindeln till Agnes Nyberg, hon kommer att växa med den och är helt rätt person att leda Uppsala in i framtiden.

Jonas Valfridsson har annars inte legat på latsidan sedan han kom till klubben som då hade en spelare, Ellen Arbman Hansing, under kontrakt. Han har dammsugit elitettan på talanger och satt en mycket intressant grund för Uppsala Fotboll anno 2019. Spelare som Emma Öjert, Ellen Toivio, Hanna Nordström och framför allt Cornelia Kapocs har stor potential att blomma i Uppsala. Lägg till elitettans bästa målvaktsuppsättning med Emelie Almesjö och Lina Lundqvist. Medelåldern är dock väldigt låg där Almesjö och Ingrid Wixner plötsligt är äldst. Lite mer rutin skulle jag önska och det är det som måste in nu när Moa Mattsson stämplat ut. Två mittbackar, en mittfältare och en tia – sedan är Valfridsson hemma.

Det är fortfarande flera månader kvar, men den framtidsplan jag efterlyste när säsongen var över har kommit på plats. Valfridsson känns som helt rätt man och ger man bara det här bygget tid över flera säsonger tror jag att man kan bygga upp något riktigt bra. Lägg till en ny arena och damfotbollen i Uppsala kanske äntligen slutar att trampa vatten.