Linköpings guldtränare Martin Sjögren lämnar damallsvenskan och tar över det norska damlandslaget.– Det känns oerhört bra att ta över ett spännande landslag. Detta är ett steg i min karriär och jag kommer försöka utveckla Norge att bli ännu bättre, säger Martin Sjögren.Sjögren, 39, tar över med omedelbar verkan och inleder tävlingsmatchandet med sommarens EM-slutspel.Efter fyra år i Linköping blir det nu att sätta sig in i landslagsverksamheten.– Det är ett EM direkt så det är bara att kasta sig in i hetluften på en gång. Det är kort om tid till mästerskapet, vi ska utveckla en tydlig plan. Det finns en stor potential i det här landslaget. Många unga spelare som är på väg att utvecklas ännu mer. Just nu vill jag mest sätta igång att arbeta, säger han.

Sjögren har varit verksam inom damfotbollen i 13 års tid, innan Linköping i Malmö (numera Rosengård) och har dessutom varit på plats på de allra flesta stora mästerskap de senaste åren.– När jag blev kontaktad för sex-sju veckor sedan har Norge hela tiden varit dit jag vill komma, så jag är glad att det nu är klart. Som jag ser på Norge i dag så ser jag på ett landslag som är ett av Europas bästa, säger Sjögren.Landslagschefen Nils Johan Semb är nöjd med sin rekrytering.– Det har varit en lång process. Vi hade många kandidater från början, men vi är väldigt säkra på att vi fick den absolut starkaste. Vi är inne i ett generationsskifte och Martin ska få tid att bygga och sätta sitt avtryck på detta laget, säger Semb.Linköpings klubbdirektör Maria Hagström säger att de kommit överens om att bryta Sjögrens kontrakt trots att ett år återstår."Martin har under sina fyra år i Linköpings FC visat goda ledaregenskaper och förmågan att skapa ett framgångsrikt lagbygge. Han har utvecklat det sportsliga arbetet på flera plan och har byggt en stabil verksamhet vilket i år resulterade i ett SM-guld. Vi tackar Martin för den tiden han har varit hos oss och önskar honom lycka till i hans kommande uppdrag. Just nu pågår rekrytering av en ersättare", skriver hon i ett pressmeddelande.

Sedan några veckor står det klart att en annan Upplandstränare, Peter Gerhardsson, tar över det svenska landslaget efter sommarens EM.