Adam Andersson åkte på ett båtbensbrott i handen inför EM-premiären i Portugal i april förra året och fick bära gips i sex veckor. Han skulle ta sig tillbaka efter några månader, men efter en comeback inför Stångebroslaget i juli kom nästa smäll; Korsbandet i knäet var av.

Nu ska Örbyhus MCK:s förare äntligen få köra igen och på agendan står SM på hemmaplan i Östhammar – lite mer än ett år efter att han drog på sig den första skadan.

Formen är förstås inte riktigt vad han hade hoppats på.

– Jag är långt ifrån där jag vill vara. Jag orkar ju köra hojen, men jag har inte ork för det där lilla extra. Det fattas fortfarande.

Dessutom har han dragit på sig flera småskador och skavanker.

– Det har strulat hela tiden, så jag har inte kommit ordentligt in i träningen. Jag är långt ifrån där jag ska vara, säger han.

Den långe skadeperioden speglar också Anderssons mål i SM-tävlingen.

– Det är lite blandat, jag vet inte riktigt vilka mål jag har. I och med att jag var så dåligt förberedd i början av SM-säsongen blir den här tävlingen lite mer som träning inför Stångebroslaget och de andra tävlingarna i Enduroklassikern.

– Jag satsar nog på topp 20-25 i totalen och topp 5 i min klass.

Örbyhus MCK:s ungetalang, svensk juniormästare under 2016 och stark tvåa bakom Joakim Ljunggren i Novemberkåsan i Knivsta, tävlar i klassen JSM2 tillsammans med 28 andra förare. Tävlingen i Östhammar blir som att köra på hemmaplan.

– Det känns speciellt, det är alltid kul när det kommer folk som man känner. Sedan blir det också lite extra nervigt då. Östhammar har alltid roliga banor också, jag ser fram emot det.

– Varje gång det har varit SM i Östhammar har jag blivit sjuk, så det kommer väl när som helst, säger Andersson och skrattar lite.

Efter SM-deltävlingen i Östhammar väntar ett uppehåll i SM. Därefter går bland annat Stångebroslaget av stapeln i Linköping.

– Målet innan säsongen i år var att komma tillbaka till någon av dem tävlingarna, så egentligen är allt före det en bonus. Det är skönt att det har gått så pass bra med rehab och allt. Vi får se vad som händer framöver, säger Adam Andersson.