Han har varit med i blågult i ungdoms- och juniorsammanhang och är faktiskt regerande nordisk mästare på juniorsidan. Men nu blir det första gången höjdhopparen Filip Björklund drar på sig det svenska tävlingslinnet på seniornivå. Det blev officiellt under en pressträff på måndagen. Och perfekt då att det sker på hemmaplan i IFU Arena.

– Jag älskar den hallen, det har alltid gått bra där, säger han.

Det är fortfarande UIF som är hans klubb men sedan i höstas tränar och bor han i Göteborg där han har Yannick Tregaro som ny tränare. Och det var i en tävling i Göteborg i helgen han hoppade högt. 2,10 meter blev det vilket är en tangering av hans tidigare personliga rekord. Det var den fina hoppningen som gav honom landslagschansen. Förbundskaptenen Karin Torneklint säger sig annars inte ha någon jättekoll på 19-åringen.

Artikelbild

| Förbundskapten Karin Torneklint avslöjade söndagens landslagstrupp på en pressträff i IFU Arena under måndagen.

– Jag kan inte säga så mycket, han är så ny för mig. Men det blir spännande att lära känna honom, säger Torneklint.

Han flyttade till västkusten för att "ta nästa steg" och kanske är han på väg att göra det. Det är i alla fall vad han hoppas på.

– Jag har ändrat ganska mycket i tekniken, säger han.

Vad är den största skillnaden?

– Det är själva ansatstekniken, jag har en annan approach nu. Det är en stor skillnad för mig i alla fall.

Varje nordisk nation får ha med två aktiva i varje gren i Nordenkampen och Björklund bildar höjdhoppspar tillsammans med självskrivne Fabian Delryd (personligt rekord på 2,26). Nu hoppas Björklund kunna flyga högt tack vare ett bra hemmastöd.

– Mamma och pappa har redan köpt biljetter i alla fall, säger han.

Förutom att göra bra ifrån sig i helgen har han siktet inställt på en speciell sak kommande säsong: Pelle Nordlunds klubbrekord på 2,14.

– Målet är att hoppa högre än det. Jag har haft ögonen på det rekordet ganska länge, säger han.