Under onsdagen fanns Martin Mutumba på plats i Gottsunda Centrum för att berätta om sitt nya projekt ”Ortensvenskan”. Serien kommer att spelas under en vecka i slutet av sommaren mellan tio förorter där alltså Gottsunda blir en av dessa.

– Ortensvenskan kommer från allsvenskan, något för andra chansens spelare som kanske inte har lyckats. Vi ska försöka ge de en andra chans. Vi vill inte få fram någon ny superstjärna utan vi vill skapa jobbtillfällen för ungdomar, att folk ska integreras och skapa gemenskap, säger Mutumba.

Målgruppen är spelare mellan 16 och 28 år och syftet är alltså att hjälpa spelare med både jobbmöjligheter och integration mellan olika förorter. Genom samarbeten har företag redan erbjudit 15 tjänster till förfogande.

Artikelbild

– När jag var 28 ville jag fortfarande bli proffs i Barcelona eller något, jag var ändå etablerad i allsvenskan. Är du 28 och fortfarande spelar i division IV så är chanserna inte så stora att du ska spela i allsvenskan om du inte är den där killen som kom till AIK det här året (Robin Jansson).

Mutumba själv drog korsbandet i fjol när han spelade för Syrianska. Under vintern fick han jobb som scout för AIK och samtidigt har han alltså startat det här projektet.

– Jag har alltid försökt ge tillbaka på olika sätt. Det är det här jag kan, spela fotboll och göra turneringar. Nu när jag har blivit skadad och inte kan spela fotboll vill jag göra något som jag kan lämna efter mig. Man kan göra det här till ett miljonbolag som ska dra in pengar, men nej utan vi vill ge tillbaka bara.

Hoppas du själv hitta någon spelare under turneringen?

– Vi har ett samarbete med en massa klubbar från allsvenskan och superettan som kommer att ha scouter på plats för att kolla på spelarna. Det är mest för spelarna, inte för att höja turneringen. Spelarna kan kanske prata med någon scout efter matcherna och höra vad de kan bli bättre på till exempel.

Anledningen till att Gottsunda får göra Rinkeby, Haninge, Fittja, Husby, Tensta, Lidingö, Danderyd och Täby sällskap är att Mutumba kom i kontakt med projektledaren Newroz Canatan som växte upp i just Gottsunda.

– Jag blev introducerad till det här projektet och hade som krav att Gottsunda skulle vara med då. Jag ville ha en personlig koppling till projektet, säger Canatan.

Det är lokala fotbollskännare och ledare på fritidsgårdar som kommer att hjälpa till med uttagningarna till de olika lagen. En del i projektet blir även att varje förort kommer att ha en festival dit de andra lagens spelare och föräldrar kommer att köras i bussar. Turneringen spelas sedan i slutet av sommaren under en vecka. Matcherna ska spelas sju mot sju.

– Första året gör vi en pilot med matcher under en vecka och sedan blir det en final på lördagen med en stor gala där vi kommer att hylla eldsjälar och ha uppträdanden. Vi vill engagera alla i Uppsala, säger Mutumba.

Till sist, vad har du själv för relation till just Uppsala?

– Jag var mycket här när jag var liten, jag hade någon tjej här när jag var 14,15 år och jag plankade hit hela vägen. Jag spelade ihop med Mani Tourang i AIK också, Robert Åhman Persson har snackat gott om Uppsala. När musiken kom fram med Aki och Jacco blev lite närmare, de var med i min polares låt.