I en intervju med kanadensiska Sportsnet berättar Wayne Gretzky – med 2 857 poäng under 1 487 matcher i sitt NHL-bagage – att det finns en del likheter mellan honom och den svenska rookien Elias Pettersson.

Hockey är ganska fantastiskt, när spelare blir äldre och liksom försvinner ut ur strålkastarljuset så undrar man vem som kan fylla det där tomrummet, och det härliga är att det alltid kommer in nytt blod, säger han i en radiointervju med Sportsnet.

Bjuder upp till show

Artikelbild

| Wayne Gretzky. Arkivbild.

Sedintvillingarna var mer eller mindre inventarier i Vancouver, och var sådana stjärnor som lämnade ett vakuum efter sig, enligt Gretzky.

Att se den här unga herren komma in och få i gång publiken och bjuda upp till show varje kväll för folket i Vancouver och Canucks fans är positivt.

"Mycket passion och energi"

Han konstaterar att Elias Pettersson inte är någon stor kille, och att han därför måste utnyttja sitt sinne för ishockey.

Han är rolig att se och spelar med mycket passion och energi. Det är precis vad folket i Vancouver behöver för att gå vidare från Sedin-eran. Och han är uppenbarligen en gudagåva för tränarna, för han är väldigt mottaglig för coachning och har redan gjort mycket bra för organisationen, säger Gretzky i intervjun.

Han säger sig också se likheter mellan Pettersson och sig själv.

Från mitt perspektiv har han många likheter med mig. Hans sinne för ishockey och hans spelskapande möjligheter är inte sämre än någon annans just nu. Det är antagligen därifrån jämförelsen kommer, säger han.