När klubblagets viktiga ligamatcher olyckligt krockade med Sveriges avgörande EM-kvalmatcher hamnade stjärnan Isabelle Haak i en rävsax.

Hon var tvungen att välja.

De undrade ju verkligen från båda hållen hela tiden om jag hade bestämt mig och jag kunde ju aldrig ge något svar för jag visste inte. Det är ju viktiga matcher här hela tiden, det är alltid jämna matcher och sen var det ju en jätteviktig match för Sverige också, säger Haak och fortsätter:
Det var ju mitt val i slutändan, men det blir ju väldigt mycket press från båda hållen. Samtidigt har de varit förstående eftersom det har varit upp till mig, så det har liksom inte varit något tjafs.

"Synd"

Många nationella ligor, i länder som inte är EM-klara, tar en paus vid EM-kvalet. Men redan EM-klara Italien gjorde det inte utan är i stället inne i en intensiv period med täta matcher. Haak är Scandiccis stjärna, och det titeljagande laget vill såklart inte vara utan 19-åringen – och även om reglerna säger att klubbarna ska släppa sina spelare för landslagsspel är det ändå upp till spelaren själv i slutändan.

Haak valde till slut att stanna kvar och spela med sitt klubblag, och utan nyckelspelaren blev det förlust för Sverige mot Estland i måstematchen i EM-kvalet i söndags. I kväll spelar Sverige sin sista kvalmatch hemma i Stockholm – utan chans att nå EM.

TT: Hade det varit enklare om någon annan gjort valet åt dig?

Det är väl skönt att det är upp till en själv, men samtidigt blir det ju mycket att man får tänka fram och tillbaka på vad som förmodligen kommer vara bäst i slutändan. Men det var ju väldigt synd att det blev som det blev nu för landslaget.

Hon säger att det är svårt att säga vad det var som fick henne att välja klubblaget till slut.

Det var inget som var så här "på grund av detta så stannar jag". Det har varit jättesvårt från första början, säger hon.

TT: Var du rädd att göra landslaget besviket?

Ja, det är klart. Jag ville ju verkligen vara där och jag vill inte att de ska tro något annat heller. Jag är jätteledsen att jag inte kunde vara där och hjälpa till, speciellt nu när det blev som det blev i matchen mot Estland.

"Hoppas de tar åt sig"

Haak, som i kväll spelar seriefinal mot Novara, hoppas nu på förändring. Det pratas om att det Europeiska förbundet ska se över den internationella kalendern och säkerställa att det inte blir krockar framöver.

Man får ju hoppas det. Det är ju bra om det löser det, alla klubbar borde ta hänsyn till att det är landslagsperiod, säger Haak.
Så jag hoppas att de tar åt sig av situationen som uppstått, annars blir det ju väldigt orättvist.