Flygbolagets strejk till trots – under onsdagen landade Erik Hagberg, till sist, på Václav Havel flygplats strax utanför centrala Prag. Men det var en ganska trött Hagberg som svarade på UNT:s telefonsamtal.

– Jag gick upp väldigt tidigt i morse och fick vänta på Arlanda länge. Men det är lugnt, fysiskt känner jag mig bra, säger UIF-sprintern från landslagets hotell.

Mästerskapet börjar i dag och bland andra Michel Tornéus går in i tävlingarna direkt i längdkvalet.

Erik Hagberg däremot går in i försöken på 60 meter först på lördag. Sen på söndag går semifinaler och final.

Hagberg har tidigare dragits med en sliten baksida och har åtagit försiktighetsåtgärder inför mästerskapet. Men nu ska det inte vara några problem.

– Det känns lugnt, jag tränade i går och i lördags och det gick väldigt bra. Formen har hållit i sig bra, men det riktiga formbeskedet kan jag bara ge på lördag egentligen, berättar 19-åringen.

Hagberg har ett årsbästa, tillika personbästa, på 6,66 sekunder. Något som står sig starkt i konkurrensen. Med liten marginal mellan platserna har han elfte bästa årsbästa i fältet. Det är några få som sticker ut från mängden, bäst är britten Chijndu Ujah som har sprungit 6,53.

Hur långt kan du gå i EM?

– På papperet ska jag ta mig till semi och precis missa final. Men det är mästerskap, så allt kan hända. Mitt första mål är så klart semi, väl där är det full fart mot finalen.

Hur ser dina förberedelser ut nu?

– I morgon (läs i dag) blir det lätt gymnastik, sen åker jag till arenan för att se hur de skjuter starten, få en känsla av hur starten är – de brukar ha snabbare starter internationellt. På fredag blir det uppvärmningen och på lördag drar tävlingen i gång, säger Erik Hagberg.