Olle Pallars från Järvsö är en av eldsjälarna bakom den nyväckta hambotävlingen. Han är också en av deltagarna i årets "Bonde söker fru" i TV4.

Jag ska dansa tävlingen med en kompis. Det är så fantastiskt roligt, jag har dansat i 20 år nu, säger han.

Hälsingehambon hade sin storhetstid på 80-talet med hela 3 000 dansande. Sedan dalade deltagandet, och tävlingen lades ned för några år sedan. Men nu år det åter dags för VM i hambo.

Fyra tävlingsplatser

Vi har satt gränsen vid 600 dansande i år. Men vi har redan 120 anmälda, så det blir nog fullt, säger Olle Pallars.

Förutom de tävlande väntas massor av åskådare. Tävlingen dansas under en dag på fyra ställen, Hårga, Arbrå och två gårdar i Järvsö. Alla danspar, domare och åskådare förflyttar sig emellan.

Det är väldigt vackert på alla ställena, vi jobbar mycket på att det ska vara en fest med vackra vyer. Och så alla dräkterna, säger Pallars.

Samkönat okej

Det är nämligen ett krav att alla dansare ska ha folkdräkt. Var den kommer från har ingen betydelse, men den ska se så där hemvävd som folkdräkter brukar.

Däremot är det inte längre viktigt vad som finns innanför kjolen eller knätofsbyxorna. I årets tävling får man dansa med en person av samma kön om man vill, så länge man tar de särskilda kavaljers- och damstegen.

Mannen för, men de olika stegen krävs för att man ska komma framåt i hambon, säger Olle Pallars.

Hans sommar blir hektisk. Förutom att sköta sin gård, där han odlar växter och driver kvighotell, ska han dansa hambo och delta i "Bonde söker fru".

Jag ser fram emot det med skräckblandad förtjusning! Min blivande fru måste inte kunna dansa hambo, men det kan hända att jag lär henne, säger Olle Pallars.