Det var fyra år sedan sist men nu är det dags igen. VM i skytte äger rum i Changwon, Sydkorea, och över 4 000 skyttar från 120 olika länder väntas delta. 28 av dessa kommer från Sverige och Per Sandberg från Uppsala ställer upp i gevärsskytte och grenen 60 skott liggande på 300 meters avstånd.

– Det är stort. Man får inte chansen att vara med så ofta i och med att det bara går vart fjärde år, säger Sandberg.

Skytten, som till vardags tävlar för Gimo SF, har varit med i VM två gånger tidigare. 2006 i Zagreb och 2010 i München. Sandberg är en välmeriterad herre som har ett EM-silver och ett VM-silver som största meriter. Därtill har han vunnit omkring 15 SM-guld. Han missade OS med en hårsmån 2008.

Artikelbild

| Per Sandberg har varit med länge. Här syns han från ett reportage i UNT inför sitt senaste VM år 2010.

– Tidigare tävlade jag i flera olika grenar. Men för några år sedan började jag enbart satsa på liggande skytte från 300 meter.

Vad har du för förväntningar inför VM?

– Det ska bli häftigt och kul att åka till Sydkorea. Skytte är en jämn sport – lite som golf. Om man tittar på US Masters så kunde Tiger, när han var som bäst, vinna den ena dan för att sedan komma 23:a den andra. Det är så pass jämnt däruppe att minsta lilla misstag blir avgörande.

I sin sista tävling inför VM visade Sandberg upp prov på en stigande formkurva då han vann en europacuptävling i Estland.

– Skjuter jag så bra som jag kan så har jag en medaljchans i VM. Men jag är mer fokuserad på att göra en bra prestation än själva placeringen. Däremot tror jag att om jag gör det så kommer det att kunna räcka ganska långt.

Sandbergs kliver in i VM den 10 september.