Han har skottet och sinne för mål

En 25-åring från Partille ska göra det som Viktor Hertzberg gjorde i fjol. Mål. Men där slutar likheterna mellan Villiam Haag och förra säsongens nummer 27.

Villiam Haag utanför Gränbyhallen i sin nya klubbtröja. Under försäsongen har han spelat tillsammans med Tony Mårtensson – och det har blivit succé. På fredagen är det hockeyallsvensk premiär i Gränbyhallen när Almtuna möter Karlskoga.

Villiam Haag utanför Gränbyhallen i sin nya klubbtröja. Under försäsongen har han spelat tillsammans med Tony Mårtensson – och det har blivit succé. På fredagen är det hockeyallsvensk premiär i Gränbyhallen när Almtuna möter Karlskoga.

Foto: Håkan Lundh

Ishockey2019-09-19 06:00

Villiam Haag kom till Almtuna från Pantern. Han har ett bra skott och sinne för mål, så vad kunde vara mer lämpligt än att para ihop honom med passningsgeniet Tony Mårtensson.

Här har tränarparet Martin Gudmundsson och Lars "Lillis" Lövblom hittat en producerande kedja.

Högutbildade Haag (han har en kandidatexamen i marknadsföring i USA) vet vad han ska göra i Almtuna, nämligen mål.

– Villiam har spetskvalitet med ett bra skott, men är samtidigt en tvåvägsspelare. Han är seriös och noggrann och tar hand om sin kropp på ett bra sätt, säger Martin Gudmundsson.

Även "Lillis" Lövblom har en åsikt om Haag:

– Oduglig!

Men givetvis får "Lillis" svar på tal av "chefen" Gudmundsson:

–"Lillis" har hand om backarna och fattar sig inte på forwards ...

Stämningen i Almtunas tränar- och omklädningsrum är som synes rå men hjärtlig –  precis som det ska vara för att få en grupp hockeyspelare att prestera tillsammans.

Under UNT:s intervju med Villiam Haag pratar vi litegrann om just tränarna, bland annat vilken ålder de har. Det dyker upp några gissningar om Lövbloms ålder. Har han fyllt 50? Jo, det måste han ha gjort. Kanske 60? Nej, sååå gammal kan han väl inte vara?

– Om han kallade mig för oduglig så säger vi 60 om honom. Minst, säger Haag med ett gott skratt.

Att Villiam Haag hamnade i Almtuna var logiskt.

– Emma fick jobbmöjligheter i Stockholm och då passade Uppsala väldigt bra för oss. Vi bor i ett supertrevligt område (Rosendal) där det är nära till naturen, säger Haag.

Han är uppväxt i Frölundas organisation och har suttit på SHL-bänken några gånger när han var yngre. Sedan blev det flera säsonger i Michigan, USA, med studier och hockeyspel innan han kom hem till Sverige och Pantern i fjol, där det blev 15 mål, något han gärna upprepar den här säsongen. Eller ännu bättre.

– Det hoppas jag, men om jag säger ett bestämt antal mål så kan det bli jobbigt, säger Haag, som berättar att han trivs bra tillsammans med Mårtensson och Tobias Liljendahl.

– Det är två spelare med mycket hockeykänsla. Nuförtiden går det så snabbt på isen, så det gäller att lirka sig igenom, att passa pucken och snabbt få den tillbaka. Därför är det inspirerande att få spela med en sådan som Tony.

Men någon ny Viktor Hertzberg är inte Villiam Haag. Till utseendet –  från läktarhåll –  påminner han mer om en annan före detta Ai-spelare med nummer 19 och med samma förnamn – William Quist. Men även där slutar likheterna.

– Hertzberg och Haag är väldigt olika. Viktor kunde bära mer puck. Nu är det framförallt Tony som sätter upp för Haag som har ett väldigt bra skott, säger Gudmundsson.

Om det (mot förmodan!) skulle gå tungt för Haag i någon match så finns "tröst" att söka i sambon Emma och lilla Ines, som är en miniatyrbullterrier som fortfarande är valp.

– Det är en väldigt glad liten tjej som kommer springande direkt när man kommer hem. Och du har rätt, säger Haag. Vissa dagar kan vara tyngre, man blir bedömd varje sekund på isen och har krav på sig själv, och att komma hem och träffa en glad hund ... En hund som tycker att den stunden är den bästa på hela dagen.

På fredagen har Almtuna premiär mot Karlskoga – och får vi tro Villiam Haag blir det ingen bottenplats för Almtuna.

– Vi har byggt upp en bra lagsammanhållning och ska försöka komma så högt upp som möjligt. Vi ska inte se ner på oss själva.

Vi får se hur långt det räcker ...

Träning utan is. Villiam Haag (t v) och Victor Aronsson med kepsen.
Träning utan is. Villiam Haag (t v) och Victor Aronsson med kepsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!