Gustaf Berglund gör sitt första år som senior och har under vintern tävlat i bland annat Skandinaviska cupen där åkaren från Sigtuna, tidigare också tävlandes för Storvreta IK, tagit poäng i fyra av fem tävlingar.

Den senaste deltävlingen avgjordes i finska Voukatti i början av januari och där blev Berglund, som numera tävlar för IFK Mora, bäste svenske U23-åkare i tremilen med sin 27:e plats. Han blev även tvåa efter Viktor Thorn i sprintkvalet på tävlingspremiären i Bruksvallarna i november.

– Tävlandet har hittills varit över all förväntan och jag är jättenöjd med resultaten. Jag tränade väldigt hårt inför säsongen och har haft förmånen att vara frisk hela tiden. Jag är väldigt seriös i min satsning och tänker mycket på kost och sömn, säger Gustaf Berglund.

Skandinaviska cupen avslutas i början av mars i Madona i Lettland och Berglund har även tävlat i Volkswagen Cup som han leder efter två etapper.

Efter tävlingarna i Östersund i mitten av december ligger han 14 poäng före Björn Sandström och de är de enda två åkarna över hundra poäng.

Nästa deltävling i Volkswagen Cup är i Hudiksvall 16–17 februari men innan dess väntar U23-VM Lahtis i Finland som avgörs 20–27 januari.

– Det är fantastiskt roligt att ha blivit uttagen och ett kvitto på att man gjort rätt under säsongen. Jag känner att jag kunnat ta extra kliv i resultatlistorna och hoppas fortsätta på samma sätt i U23-VM, säger Gustaf Berglund.

Junior-VM avgörs samtidigt som U23-VM och de båda svenska landslagstrupperna samlades i Limbygården i Orsa-Grönklitt för att förbereda sig inför tävlingarna.

Berglund anlände direkt från att ha tävlat i världscupssprinten i tyska Dresden där han var en av sex uttagna svenska herråkare. Det var hans debut i världscupen och slutade med kvartsfinal efter att ha blivit bäste svensk i kvalet. I stafetten blev det en åttondeplats tillsammans med Johan Häggström.

– Det var jätteroligt och spännande att tävla i världscupen mot storfräsare. Jag ville ta mig vidare från kvalet och det blev en riktig motivationshöjare. Nu handlar det mest om att känna att kroppen är redo för U23-VM och hamna i harmoni. Vi åker till Finland på torsdag för att testa banorna och känna på omgivningen, säger Gustaf Berglund.

U23-VM inleds på måndag med sprint och Berglund kommer att tävla i alla tre distanserna.

– Jag satsar inte på någon enskild distans men sprinten passar mig något bättre än de övriga. Den banan har ganska mycket stakåkning som jag tycker om, säger Gustaf Berglund.