Har räddat Almtuna – nu sänkte han laget

I Almtuna blev han poängräddare många gånger, men nu sänkte han sitt gamla lag. Erik Santesson var iskall när han satte en av straffarna för sitt Kristianstad.

Daniel Rosengren gjorde på nytt en mycket bra insats när hans Almtuna tog en poäng i Kristianstad, men Santesson straff, den tog han inte.

Ishockey2019-10-23 21:50

– Den är svår, säger Almtunatränaren om Santessons patenterade straff.

Det hjälpte inte att Almtuna visste hur Santesson brukar göra – och efteråt kunde faktiskt Gudmundsson hylla sin gamle spelare.

– "Sante" var en spelare som vi ville ha kvar. Dessutom en bra kille.

Almtuna dominerade den första perioden spelmässigt. Stundtals var det ett stort övertag, men det var lite skenbart eftersom Kristianstad försvarade sig bra och det var få riktigt heta chanser för Ais.

Faktum var att hemmalaget hade de bästa målmöjligheterna under de första 20 minuterna, där Almtunamålvakten Daniel Rosengren fortsatte på den inslagna vägen, alltså att spela riktigt bra.

– Det var en medioker match med högt riskspelande från båda lagen. Det var för mycket chansbytande för att man ska vara nöjd, men en poäng känns ändå bra, säger Gudmundsson på telefon från Skåne.

Kristianstad ägde mer puck i den andra perioden och hade en handfull riktigt bra lägen, där ett av dem resulterade. Målskytt: Santesson –  förstås!

Almtunas Hudiksvallsförvärv Sebastian Fakt har gjort ett mål tidigare. Nu fördubblade han målskörden. En spelvändning där Fakt åkte över hela planen och sköt 1–1.

Publiken (1 350) fick se två mål på 20 sekunder i den tredje perioden. Först i powerplay för Kristianstad och sedan en sargretur som Tony Mårtensson slog in.

Båda lagen hade möjligheter att avgöra i tredje perioden (Almtuna hade ett fem mot tre-läge), men det blev förlängning som slutade mållös trots ett friläge för Tony Mårtensson.

– Vi ska punktera matchen när vi har fem mot tre, men det blev lite för tamt för att vara ett sådant läge. Oavgjort är väl ändå ganska rättvist, säger Almtunatränaren.

I straffläggningen avgjorde alltså hemmalagets Erik Santesson, exakt på samma sätt som han gjort åtskilliga gånger i Almtuna. En lätt isare som lurade Daniel Rosengren och Kristianstad hade ointagliga 2–0 på straffarna.

Almtuna tvingades lämna backen Nikolai Belov hemma ("skadekänning") och det är oklart om han kan spela hemma mot Vita Hästen på fredag.

Matchfakta

Kristianstad–Almtuna 3–2 e straffar

(0–0, 1–1, 1–1, 0–0, 1–0)

Målen: 1–0 (24.23) Erik Santessson, 1–1 (30.40) Sebastian Fakt, 2–1 (41.04) Dennis Svensson, 2–2 (41.24) Tony Mårtensson, 3–2 (straff) Anton Heikkinen.

Publik: 1 350.

Erik Santesson, här i Ais-tröjan, blev matchvinnare för sitt Kristiannstad.
Karta: Kristianstad Ishall