I helgen blev Dalkurd klart för allsvenskan, men det är fortsatt oklart var man kommer att spela sina matcher i framtiden. Nu kommer ännu ett tecken på att Uppsala ligger nära till hands från säsongen 2020. Kommunen har nämligen valt att ändra planlösningen från två hemmalag, Sirius och Uppsala Fotboll, till tre. Detta enligt både Sirius och Uppsala Fotboll samt ritningar som UNT har tagit del av.

– Jag har aldrig sett en ritning med tre hemvister sedan jag kom till Sirius. Där vi är just nu är att vi har fått nya ritningar på Studenternas som innefattar tre hemvister i stället för två, vilket har kastat om allt som Kim (Bergstrand) och Thomas (Lagerlöf) har suttit med projektledare och arkitekter. Just nu ser det inte ut som vi trodde att det skulle göra vilket inte är bra från vårt perspektiv, säger klubbchefen Michael Lundgren och fortsätter:

– Ola (Andersson), Kim och ”Tolle” har varit med från första starten så det är nog många timmar man har diskuterat de här sakerna.

Artikelbild

Och då är det Dalkurd som ska in?

– Ja, det är Dalkurd som man har ritat för skulle jag tro, säger Lundgren.

Även Uppsala Fotbolls klubbchef Gunnar Källsten bekräftar att planen från början var två hemvister, något det finns ritningar på.

– Från början var det två, men när vi träffades senast så fanns det tre hemvister inritade, säger Källsten.

Artikelbild

| Tidigare ritning. I en tidigare ritning från juni månad syns klart och tydligt att det endast planeras för två hemvister.

Att detta skulle vara fallet förnekas dock av Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden. Detta trots att UNT har ritningarna som visar två hemvister.

– Det har alltid varit utrymme för tre, det har det varit från början. Det måste vara någon missuppfattning, säger Malmström.

Artikelbild

| Tidigare ritning. I en tidigare ritning från juni månad syns klart och tydligt att det endast planeras för två hemvister.

Men det finns flera ritningar på två?

– Från förvaltningen har det hela tiden varit klart att det ska finnas utrymme för tre hemvister, säger Malmström.

… och där ska Dalkurd in?

– Dalkurd har visat intresse att vara där tillsammans med Sirius och Uppsala.

På de ritningar som UNT har tagit del av syns tydligt att det inte finns någon tredje hemvist inplanerad. På den yta där den tredje hemvisten finns i den senaste ritningen från den 9 oktober så återfinns bland annat ett rehabgym i en tidigare version, ett gym som helt har skrotats till den senaste ritningen till exempel. Just ett eget gym har varit en prioriterad fråga för Sirius. Ritningarna, som ni kan se på bilderna till artikeln, är från i somras då det planerades för två hemvister, en för Sirius och en för Uppsala Fotboll. En plan som enligt Rickard Malmström alltså  aldrig har existerat.

Att Dalkurd ska bli granne med Sirius är något som Uppsalalaget hela tiden motsatt sig.

– Om de sedan heter Dalkurd eller Brommapojkarna spelar ingen roll för oss utan att det är två allsvenska lag som ska vara på samma arena är inte något vi vill. Vi har varit tydliga med att vi vill vara tillsammans med damerna på arenan, säger Lundgren.

Hur går ni vidare nu?

– Det ska bli något mer möte här med fortsatta diskussioner. Ritningarna från två hemvister finns kvar så det borde inte vara svårt att ändra tillbaka om de vill, säger Sirius klubbchef.

UNT har varit i kontakt med Johan Quarfordt, som är projektledare för "nya" Studenternas. Han har dock hänvisat frågorna rörande antal hemvister till kommunen. I Dalkurds brev till Uppsala Kommun så var ett av kraven för en flytt till Uppsala just en egen hemvist på den nya arenan.