En efter en kommer barnen in i idrottshallen från skolgården.

Zlatan Haddad och Amin Hmesheh hälsar på alla och frågar vad de vill göra i dag.

– Fotboll!, svarar de flesta snabbt.

Artikelbild

| I ett av lagen saknades en spelare och Zlatan Haddad fick hoppa in som målvakt men blev snabbt utbytt efter ett insläppt mål.

Zlatan och Amin ler igenkännande eftersom de är vana vid svaret.

De har varit ledare i Sportis i drygt fem månader och vet vilken sport som är populärast.

– Vi vill uppmuntra barnen till att röra på sig och göra olika aktiviteter. De får komma hit för att springa, göra av med energi och förhoppningsvis må bättre, säger Zlatan Haddad.

Fyra gånger i veckan leder de pass på två olika skolor – Liljeforsskolan i Gränby och Von Bahrs skola i Nyby – som är en timme vardera.

Artikelbild

| Amin Hmesheh tränar själv bland annat judo och tycker det är kul att lära barnen olika sporter.

Den här gången kommer drygt 20 barn och de delas upp i tre olika lag där två möter varandra i fotboll på ena halvan av idrottshallen.

Det sista laget får leka på andra halvan med ringar, hoppmattor och andra redskap innan de byter och det blir deras tur att spela fotboll.

Artikelbild

| Fotboll är en av de populäraste sporterna att utöva på Sportis.

– Jag tränar en del själv och har alltid gjort det. Då är det kul att lära det vidare och arbeta med barn som förhoppningsvis också tycker det är kul att röra på sig, säger Amin Hmesheh.

Sportis är en kostnadsfri och öppen idrottsverksamhet i Uppsala för barn i årskurs 3–6. Målet är att erbjuda roliga och inspirerande pass där barnen får sporta och leka tillsammans.

Träningen arrangeras i stadsdelarna Gottsunda, Gränby/Nyby, Stenhagen och Sävja fyra gånger i veckan.

– Sportis genomsyras av en stödjande miljö och utgör en arena för demokratiarbete och positiv identitetsutveckling. Verksamheten vilar på idrottens värdegrund Idrotten och de olika artiklarna i FN:s barnkonvention, säger Hanna Nooni, idrottskonsulent på Upplands idrottsförbund och SISU.

Verksamheten startades 2009 och är ett samarbete mellan Upplands Idrottsförbund, Uppsala kommun och lokala idrottsföreningar. För barn och unga bidrar Sportis till ökad vardagsmotion och för klubbarna är det en möjlighet till rekrytering av nya medlemmar.

– Det är alltid två Sportisledare på plats per tillfälle och aktivitet. Detta betyder att i alla stadsdelar har vi sammanlagt tio Sportisledare. För barn och unga bidrar Sportis till ökad vardagsmotion samt en möjlighet att kostnadsfritt delta i fysisk aktivitet, säger Hanna Nooni.

Passen leds av idrottsledare från olika lokala idrottsföreningar och de får möjlighet att utvecklas inom ledarskap och ansvar.

Innan de började gick Zlatan och Amin olika kurser för att lära sig arbeta med barn, träning och mentalitet.

– Det är jättekul att vara här och arbeta med barn. Jag tycker det är roligt och samtidigt är det bra för oss då vi får prata svenska och lär oss språket. Ibland hjälper barnen oss med något ord eller lär oss något annat, säger Amin.

Passen skiljer sig åt och det kan vara allt från judo till basket som utövas.

Barnen är väldigt inblandade själva och säger vad de vill göra.

– Det är viktigt att barnen känner sig fria och bekväma med att göra det de vill. Majoriteten som kommer hit är killar men även en del tjejer så det gäller att hitta något som båda vill göra och få de involverade i träningen. Då hoppas vi att de inte bara sitter stilla utan att de fortsätter att röra på sig och kanske börjar i något lag eller förening, säger Zlatan.