Det var inget snack i grundserien, och det var raka spåret i derbykvarten mot Sirius. Andreas Harnesks största och viktigaste matchserie som tränare i Storvreta blir dock den stundande semifinalserien mot Dalen.

Storvretatränaren tänker plocka fram sitt lags samlade kunskap och krydda med några stänk av sin egen erfarenhet.

– Det finns bara ett mål i slutändan för oss i Storvreta (SM-guld), men vi måste sätta upp mål längs vägen så att vi kan njuta av nuet och inte tänka på allt som kan gå fel. Vi ska vara taggade här och nu, säger Andreas Harnesk när vi samtalar mitt under hans videoanalysarbete inför den stundande semifinalserien mot Dalen.

Andreas Harnesk har vunnit ett SM-guld med Iksus damer och är sedan en tid tillbaka läktarcoach och scout till svenske förbundskaptenen Mikael Hill i herrlandslaget.

Han vill inte säga att han är banbrytande, men konstaterar samtidigt att det inte är jättemånga som sysslar med videoanalys inom innebandysporten, något som annars är vardagsmat inom elitfotbollen och inom sporter som basket och amerikansk fotboll.

– Det tar mycket tid, men för mig är det värt det. Jag vill vinna varje match och då får det kosta den tid det kostar. Jag kan ibland ligga i sängen med datorn i knäet tills jag somnar …

Han erkänner att han inte lämnar något åt slumpen.

– Först och främst är det spelarna som spelar och de förtjänar all cred när vi vinner, men självklart; Om inte mitt jobb hade hjälp dem hade jag inte lagt ned den här tiden som det tar.

Kan du peka på någon enskild händelse där ditt scoutingarbete gett er en seger?

– Jag minns framför allt bortamatchen mot Mullsjö där jag kom direkt från en landslagssamling utan att ha hunnit gjort jobbet inför Mullsjömatchen. Då vann vi på straffar och den matchen hade vi vunnit på ordinarie tid om jag hade gjort jobbet ordentligt.

Vad kommer du att visa dina spelare inför den första semifinalen mot Dalen?

– Det blir en del klipp som handlar om vår offensiv, hur vi ska hantera deras press från halvplan och deras höga press. Sedan har de vissa spelare som är extremt bra i sin defensiv, men de har också andra som är sämre. För oss gäller det att utnyttja det och skapa mismatches.

Kan det påverka vilken femma som du matchar?

– Absolut.

Hur bra koll på Dalen har du?

– Jag skulle vilja säga att jag har väldigt bra koll på Dalen.

Vad avgör?

– Jag tror att den största utmaningen blir starten på matcherna. Vi har många individuellt skickliga spelare, men det gäller att spela disciplinerat och enkelt. Dalen måste få jobba och vi kan inte bjuda in dem till kontringar. Får de första målet kan deras försvarsspel bli vägvinnande för dem. Det har ett monster i mål (Måns Parsjö-Tegnér) och backar som älskar att täcka skott. Gör vi jobbet tror jag att det kommer att rinna i väg för oss förr eller senare.

Andreas Harnesk presenterades som ny tränare för Storvreta redan inför slutspelet förra året och fick från läktarhåll se på när Stefan Forsman och Hannes Öhman ledde Uppsalaklubben till dess femte SM-guld inför 13 590 åskådare i Globen.

– Man kan se det på två sätt; antingen kan man tycka att det blir en jättestor press att följa upp ett SM-guld eller så kan man se att det skapar en härlig känsla och en grym stämning. Jag ser på det senare sättet.

Många räknar kallt med att det blir en ny SM-final mellan Storvreta och Falun, två mästarklubbar som turats om att vinna SM-guld på herrsidan de senaste nio åren. De trupperna som Harnesk i Storvreta och Thomas Brottman i Falun förfogar över i mångt och mycket är ännu bättre än de som ställdes mot varandra på planen i Globen förra året.

Den hårda konkurrensen ger utrymme för utmaningar.

– Jag har läst en hel del beteendevetenskap och idrottspsykologi, men önskar många gånger att jag läst ännu mer. Vårt lags vinnarskallar kan vara en utmaning, men det är en härlig sådan, säger Andreas Harnesk, som hittills tycker att allt har gått som planerat.

– Jag tror att alla spelare som har valt Storvreta är medvetna om att man ibland måste göra ett avkall på det personliga för att få tillhöra något som är så fantastiskt. Alla i Storvreta vill vinna hela tiden och bli bättre hela tiden. Det är en enormt bra grupp att jobba med.