Årets isbane-SM anordnas alltså av Östhammars MK. Banan är 1 100 meter lång med både höger- och vänstersvängar. På Väddikasjön kommer flera grenar att hållas, däribland solo, sidovagn och old boys. I grenen solo kommer Östhammars egna Ken Svanberg att ställa upp, där han på förhand målas upp som favorit.

– Gör jag det jag ska göra så har jag absolut en chans att vinna. Det är starten som kan vara ett problem ibland, jag är lite segstartad. Men körmässigt har jag absolut en chans att vinna, det gäller bara att få ihop det i starten, säger Ken Svanberg.

– Det gäller att hålla sig kall och prestera när det gäller. Jag vet att jag har en stor chans att vinna om jag gör min grej och kör mitt race.

Det är långt i från första gången som Svanberg ställer upp i SM. Sedan säsongen 2006 har han deltagit i varje SM. Som bäst blev det en silverplacering förra gången SM gick på hemmaplan. Nu är målet att ta nästa steg.

– Om jag får välja blir det vinst, jag måste ju få vinna på hemmaplan någon gång. Jag har ett brons från 2006 och ett silver från 2013, så jag har varit på pallen några gånger. Jag hoppas kunna förbättra den statistiken.

De två senaste åren har varit lite tunga.

– För två år sedan vurpade jag, och det var självförvållat. Förra året krokade jag ihop med en annan så att vi ramlade. Det var både surt och tungt. Men i år blir det tredje gången gillt.

Förberedelserna i år har gått bra.

– Jag har fått bra ordning på hojen och så. Det känns betydligt bättre i år än förra året.

Cirka 40 deltagare förväntas delta i de olika grenarna på söndagen. I ett pressmeddelande skriver tävlingsledaren Jan Nyström att man hoppas på mycket publik.

– Det brukar vara mycket folk, runt 600-700, en ganska skaplig publikfest med andra ord. Blir det fint väder blir det nog bra. De som kommer får en bra show, säger Ken Svanberg.