Det blev en märklig match i Gränbyhallen. Djurgården var klart bäst i första perioden. Ändå stod det 1–1 på tavlan (Ais-mål av Guter).
Djurgårdens utdelning kom retroaktivt.
– Det var inte orättvist när dom gjorde 2–1, säger Stefan Gråhns.

Då visade klockan 1.36 av den andra perioden. Men sedan hände något märkligt. Almtuna tog över mer och mer och under resten av matchen var det hemmalaget för hela slanten.
– Det kändes som om Djurgården inte orkade och till slut tog vi över allt, säger Victor Rollin-Carlsson, som blev matchvinnare. (Mer om det senare.)

Almtunas kvittering till 2–2 efter 16.51 av mellanperioden var logisk. Mattias Guter målskytt. Djurgårdens spelare gick på knäna. Det blev protester mot domslut och allmänt grinigt. Gråhns hade en del ”samtal” med Djurgårdens NHL-jätte Douglas Murray.
– Äh, det var inte så farligt, säger Gråhns.

Men vad sade ni till varann?
– Jag sade åt honom att hålla klubban nere och han sade att jag skulle hålla tyst.

Bara det?
– Nja, han sade att vi kunde göra upp utan handskar, men det skulle ju inte gå, han skulle göra slarvsylta av mig. Jag sa till honom att ”okej, vill du spöa mig så …”

Något slagsmål blev det inte. Gråhns och Almtuna koncentrerade sig på att spela ishockey i stället – och tur var väl det. I den sista perioden handlade det nästan bara om Almtuna. Djurgården orkade inte och det visade sig exempelvis i Almtunas powerplay där man fick styra och ställa mot en bortabox som stod stilla och vispade med klubborna.

Och så kom målet – i powerplay. Ludvig Blomstrand, med förflutet i Gimo, satt ute på två minuter när Victor Rollin-Carlsson avgjorde.
– Det var intränat, säger han med ett leende.
Emil Sandin hittade ”Rolle” (jo, han kallas så!) i det så kallade slottet och han ”styrsköt” in pucken vid stolproten.
– Jag såg luckan, men jag såg inte när pucken gick i mål. Det var otroligt skönt.
En annan som jublade var slitvargen Johan Berggren.
– Underbart, säger han lågmält. Vi pumpade på och spelade vårt spel och dom blev tröttare och började drälla med pucken, säger Berggren.

Nu är den olyckliga hemmasviten bruten. Frågan var om det här var en engångshändelse.