Efter att ha tre SM-guld med Storvreta och visat sig vara en pålitlig målskytt över tid fick Fredrik Holtz erbjudandet de flesta innebandyspelare önskar att få: ett lukrativt proffskontrakt med en klubb i Schweiz. 2015 gick flyttlasset till Rychenberg Winterthur och det visade sig vara nästan bättre än det låter.

– Första året var det en förälskelse innan det blev måndag till fredag av det. Men det var en otrolig upplevelse. Det enda negativa är egentligen att vi åkte ur i semifinal tre år i rad.

Men det blev i alla fall ett silver i den schweiziska cupen.

Artikelbild

| Fredrik Holtz under tiden då han vräkte in mål för Storvreta.

– Silver räknas inte. Inte när man leder med 6–1 efter 40 minuter och sedan förlorar med 6–7 ...

Under tre raka år har han inte behövt ha något jobb vid sidan av innebandyspelandet. Han har enbart kunnat fokusera på innebandyn och familjen. Boendet stod klubben för och utgifterna var få.

– Allt man betalade var mat och bensin.

Har du kunnat lägga undan pengar också?

Artikelbild

| Efter tre år med spel i Schweiz flyttar Fredrik Holtz med familj nu tillbaka Uppsala.

– Jaja, utan problem.

Säsongen efter fick han sällskap av tidigare Storvretakompisen Rasmus Sundstedt, som även han nu kommer hem. Men när Sundstedt återvänder till mästarklubben Storvreta kommer Holtz kommande säsong spela allsvenskt med Hagunda och jobba heltid. Märkligt kan tyckas då Holtz fortfarande vräker in poäng. Denna säsong i nationalliga A blev det 24 mål och 25 assist och en fin femteplats i poängligan. Tidigare Siriusspelaren Billy Nilsson kom tvåa, två poäng före.

Artikelbild

Holtz är Morakille från början men lägenheten i Uppsala fanns kvar och han och familjen kände att det var bästa alternativet. Men varför då Hagunda?

– Framförallt var det väldigt intresserade och så gav de ett perfekt upplägg efter mina förutsättningar.

Att börja arbeta igen var prioriterat och han började med start förra månaden som mekaniker på GE Healthcare.

– Det är en ny utmaning i livet som jag ser fram emot. Det ska bli skönt med jobb måndag till fredag och känna att man har gjort något innan man åker till träningen.

Och jobba hårt är han beredd att göra även på innebandyplanen. Han pratar om att han efter att ha krigat för guld i säsong efter säsong behövde han en ny utmaning.

– Nu är man ju inte 25-åringen som ska bära ett lag utan är rutinerad och kan utbilda och göra andra bättre. Det blir mer en roll att hjälpa lagkompisarna.

Men han har inte tänkt sluta producera framåt för den sakens skull.

– Det är en stor prio också. Det handlar om att hjälpa laget och producera och i slutändan vinna matcher. Vi har inte pratat tydliga mål men jag ser inget annat än att vi ska vara med däruppe och kriga om en plats i superligan.

Han hade anbud från superligan också. Däribland Sirius. Men det lockade inte.

– Då krigar jag hellre i allsvenskan och försöker gå upp än att hamna på plats åtta till tolv i superligan. I superligan har jag varit med om det mesta och det enda jag saknar i min karriär är ett VM-guld och det kommer jag aldrig att få vara med om (Holtz är både svensk och tysk medborgare och har representerat Tyskland i VM-sammanhang ett flertal gånger).