Knutbys motocrossbana har under många år varit en ”svartbana” som varken varit godkänd eller besiktigad av Svemo. Makarna Ulla och Per Thorslund tog tag i saken, bildade föreningen MCK 4 ALL och kontaktade markägaren.

Invigningen av den numera besiktigade och godkända crossbanan skedde före drygt ett år sedan och intresset har varit stort.

– Det är många snabbåkare på alla crossbanor i Uppland och som nybörjare känner man sig ofta ganska i vägen och då drar sig många från att köra över huvud taget. Vi vill vara där för alla, det är lite som korpen för motocross, säger Ulla Thorslund, som tillsammans med sin man är en av fyra finalister i kategorin Årets ledare inför Eldsjälsgalan i mars 2019.

Artikelbild

| Knutbybanan invigdes i december 2017 och har vuxit till en oas för motocrossintresserade. Nu kan initiativtagarna Ulla och Per Thorslund prisas.

MCK 4 ALL har gått från noll till 350 medlemmar – på rekordtid.

– Vi var glada när vi fick ihop glatt ett gäng på 20-30 personer, men nu är vi en av Uppsalas största cross- och enduroklubbar. Och det är med betoningen att vi välkomnar alla som vi har lyckats, vi lockar både tjejer och killar och både gamla och unga. Bara man tycker det är kul. En del kommer till banan och bara minglar i depån och äter korv. Detta har blivit mer än bara en crossbana, säger Ulla Thorslund, som framför allt lyfter fram möjligheten för tjejer att köra cross.

– Jag förstår att det finns klubbar som satsar på eliten, men man måste också satsa på bredden och vi tänker framför allt på tjejer. Bara 20 procent i klubben är dock tjejer just nu, men det är jättemycket jämfört med andra klubbar. Vi jobbar också mycket med värdegrunden. Man säger helt enkelt inte att man ”kör som en kärring”, eller att en cross är ”tjejkörd”, säger Ulla Thorslund.

Finns det en risk att ni växer och blir ”för stora”?

– Risken är att anonymiteten blir större ju fler vi blir. Vi har ju inga måsten du måste vara med på i den här klubben och det märks att engagemanget påverkas av att vi blir fler. Fler tar saker för givet nu än när vi bara vara 20-30 personer i början.

Vad betyder denna nominering för er?

– Den betyder allt. Vi lägger ned hela vår vakna tid på ideellt arbete i den här föreningen. Per är den praktiska av oss som fixar alla maskiner och tar hand om banan, medan jag är den administrativa av oss. Nomineringen är ett kvitto att vårt arbete har nått ut och vi hoppas att vi kan inspirera andra klubbar, säger Ulla Thorslund.