– Vi är inte främmande för bygga en egen bassäng. Kontakter är redan tagna och nya kontakter kommer att tas, säger Jan-Olov Sjölund, ordförande i Upsala Simsällskap.

Anledningen till att US går på knäna är kostnaderna. Det är helt enkelt alldeles för dyrt att driva verksamheten i Fyrishov som den ser ut i dag.
– Det finns ingen annan kommun i landet som har sådana avgifter som vi har. Skillnaden är enorm. Det går inte längre, vi har inte pengar. Det kostar 105 000 kronor att arrangera en vanlig ungdomstävling under en helg, då förstår alla att det är jobbigt, säger Dan Andersén, sport- och eventansvarig i Upsala Simsällskap.

Enligt Upsala Simsällskaps representanter är kostnaderna betydligt lägre i övriga Sverige och även bland de kommuner som är större – Stockholm till exempel.
– Det är inte alls lika kostsamt att arrangera tävlingar i Eriksdalsbadet i Stockholm där varje klubb har två fria tävlingshelger varje år, säger Mikael Eriksson, huvudtränare i US.
Årsavgiften för en simmande tonåring i US ligger på 7 200 kronor.
– Vi är tvungna att specificera räkningen, annars skulle inte föräldrarna tro oss. För någon vecka sedan var det en familj som flyttat hit från Östersund och som trodde att vi skojade när vi talade om att årsavgiften i Uppsala är över 7 000 kronor, säger Dan Andersén.

I Östersund, berättade mamman i familjen, kostade det drygt 700 kronor per termin, alltså 1 500 kronor per år.
– Vi är överlägset dyrast i landet och det är den lilla människan som kommer i kläm, säger Jan-Olov Sjölund.
Upsala Simsällskap stannar gärna kvar i Fyrishov – under rimliga förhållanden.
– Vi har ingenting emot Fyrishov. Vi har en bra relation med personalen som gör ett bra arbete, men nu måste vi vidta åtgärder och därför har vi tittat på en egen lösning av problemen, säger Jan-Olov Sjölund.

På Upsala Simsällskaps strategikonferens i augusti kommer frågan om egen anläggning att lyftas.
– Men det skulle vara fantastiskt om Uppsala kommun vill bygga ut Fyrishov och där vi får stå i centrum och påverka utformningen, säger Sjölund.
Enligt US representanter är Fyrishovs ledning medvetet om klubbens svåra situation.
– Det måste ha ringt hur många varningsklockor som helst, säger Mikael Eriksson.

Det finns ett annat dilemma med Fyrishov: Simarenan, eller simhallen rättare sagt, är inte längre godkänd för nationella mästerskap. US kan alltså inte arrangera ens ett ungdoms-SM.
– Vi har fått dispens för att arrangera GP-tävlingarna, men det går inte längre. Det behövs bland annat nya och andra linor, det behövs riktiga startpallar och ett ordentligt tidtagningssystem, säger Sjölund.

När US arrangerade kortbane-SM 2006 så lånade man linor (sådana som skiljer banorna) från simhallen i Haninge söder om Stockholm.
– Jag åkte själv ner till Haninge för att hämta linorna, säger Dan Andersén.

För US är måttet är rågat och frågan är nu: Hur länge blir US kvar med verksamhet i Fyrishov?