Borg mindes kuddkriget i Uppsala

Uppsala 1966. En nioårig Björn Borg (tvåa från höger, går inte att missa!) med spelare från UTK efter en turnering.

Uppsala 1966. En nioårig Björn Borg (tvåa från höger, går inte att missa!) med spelare från UTK efter en turnering.

Foto: Privat

I backspegeln2017-10-04 08:00

Filmen om Björn Borg har haft premiär.

Jag har läst att huvudpersonen själv har tagit emot filmen med värme I filmen spelar för övrigt sonen Leo Borg spelar sin pappa som ung.

Vad många inte vet är att Björn Borg har – eller har haft – en hel del kopplingar till Upsala Tennisklubb och Uppsala, och kanske till Åke Eriksson i synnerhet. I 36 år, mellan 1962 och 1998, var Åke Eriksson – eller ska vi säga den tennisälskande tandläkaren – ordförande i Upsala Tennisklubb.

Första gången som Björn Borg besökte Uppsala ska vi låta vara osagt, men när han lekte kuddkrig på Tallbacksvägen i Rosendalsområdet var han inte gammal.

När lille Borg spelade tennis i Uppsala hände det att han fick bo hos grannen till Åke Erikssons familj på Tallbacksvägen, en gata som kom att kallas för Tennisvägen. Det var där som barnen lekte kuddkrig och hela (tennis)livet lekte.

För snart 50 år sedan, på sommaren 1968, vann Björn Borg sitt första junior-SM, en turnering som spelades på Fyrishallens grusbanor.

Men Borgs Uppsalaanknytning började långt tidigare.

På en bild från 1966 syns en leende Björn Borg på en bild från en landskapsmatch mellan Södermanland (Borgs landskap) och Uppland. Det var i februari och han var bara nio år på den bilden.

Motståndarna var några år äldre ...

Björn Borg, eller ska vi säga pappa Rune Borg, behöll sina kontakter med Åke Eriksson och Upsala Tennisklubb. Senast Björn Borg och Åke Eriksson träffades var för några år sedan när tennisklubben Salk fyllde 100 år.

1973, när Borg var på väg att slå igenom, var han tillbaka i Fyrishallen, sju år efter landskapsmatchen. På läktaren satt 1 100 åskådare för att se en match mellan Borg och Ted Gärdestad.

– Det var massor av tonårstjejer där och alla ville se Ted, som var nummer två bland Sveriges juniorer, berättar Åke Eriksson.

Gärdestad blev en hyllad artist medan Borg blev världens bäste tennisspelare.

På den här tiden, och då talar vi om 1970-talet, så hände det som aldrig skulle kunna ske år 2017. Världsstjärnor kom till Uppsala. Åke Eriksson behövde bara lyfta på telefonluren så var Fred Stolle eller Roy Emerson på väg hit ... Lite överdrivet förstås, men ni förstår vad jag menar.

På hösten/vintern 1975 skulle Sverige spela sin första Davis Cup-final.

Björn Borg var nu en storstjärna och det var han som skulle ta DC-pokalen till Sverige för första gången i historien. Det fanns dock ett hinder, ett ganska stort hinder: dubbeln, den match som alltid spelades som nummer tre av totalt fem. Det var där som hela Davis Cup-finalen skulle avgöras. Skulle Sverige verkligen vinna den?

Borg skulle spela tillsammans med Ove Bengtsson.

Dubbelparet behövde träning – och vad gjorde man då? Jo, åkte till Uppsala förstås. På Fyrishallens underlag – "Holmsundsplatten" – kunde Borg och Bengtsson både spela och träna på ett underlag som liknade Kungliga Tennishallens.

– Vi anordnade en turnering och lyckades skrapa ihop 65 000 kronor i prispengar, som var mycket pengar på den tiden, minns Åke Eriksson.

Motståndare till Borg och Bengtsson var inte direkt några blåbär. Vad sägs om bland andra Fibak/Nastase och Roche/Stolle?

Det svenska Davis Cup-paret fick precis den matchträning de behövde.

Sverige vann DC-titeln efter 3–2 mot Tjeckoslovakien. Davis Cup-kaptenen och Björn Borgs tränare/allt-i-allo Lennart Bergelin var med och hissade en överlycklig Borg.

Efteråt hyllade Bergelin Upsala Tennisklubb.

Åke Eriksson är märkbart stolt när han återberättar Bergelins ord:

– Det var träningen i Fyrishallen som lade grunden till segern, utan den hade det inte varit möjligt att vinna Davis Cup-dubbeln. Exakt så sade Bergelin.

Björn Borgs kontakter med UTK och Uppsala var hjärtliga. Han var med när det första spadtaget togs för byggandet av UTK-hallen och han var i Uppsala när UTK fick sin 2 000:e medlem, unge Erik Aronsson.

Hur lyckades då Upsala Tennisklubb med allt detta?

Åke Eriksson hade bra kontakt med Rune och Margareta Borg, föräldrar till Björn.

– Jag var god vän med Björns pappa Rune, säger Åke Eriksson.

När tennisklubben Salk fyllde 100 år för några år sedan var Åke Eriksson förstås på plats för att uppvakta. Björn Borg var också där.

– Jag träffade Björn och pratade länge med hans fru Patricia. Jag påminde Björn om kuddkrigen, och han mindes. Samtidigt spelade Leo Borg match i Järfälla och Patricia hade hela tiden telefonkontakt för att kolla hur det gick för honom, säger Åke Eriksson med ett varmt leende.

Nu har UTK:s legendariske ordförande en dröm: När utbyggnaden av UTK-hallen är klar så vill han att Björn Borg ska inviga den.

– Det är väl två procents chans, eller möjligen tre, säger han med ett skratt.

Till sist: Det var Nastase och Fibak som vann den där dubbelturneringen i Fyrishallen på hösten 1975, och Nastase skänkte hela prissumman till Fibak så att han skulle kunna köpa en ny Volvo för 17 000 kronor till sin pappa ...

I backspegeln med Håkan Lundh

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!