Pelle Hånberg får rysningar i kroppen

Pelle Hånberg under sin tid som tränare för Karlskrona, som han var med och förde upp till SHL.

Pelle Hånberg under sin tid som tränare för Karlskrona, som han var med och förde upp till SHL.

Foto: Patric Söderström/TT

I backspegeln2019-03-07 10:00

Almtuna var på väg ner i kvalserien. Klubbens existens var hotad.

Bara några få omgångar var kvar att spela i allsvenskan. Något måste göras snabbt. Tränaren Johan Silfwerplatz, som tidigare på säsongen hade ersatt sparkade Bobo Simensen, hade kört fast.

Nu var goda råd dyra.

Några kostsamma lösningar hade inte Almtuna råd med. Det var inte läge att ringa någon "Leif Boork-typ" som kunde rycka ut med kort varsel. Nej, billigt skulle det vara av nödvändiga skäl.

Det var då som idén kläcktes: Vi kollar med Pelle Hånberg.

När UNT når Hånberg på telefon i Schweiz, där han tränar Langenthal, så talar han länge och väl om de där veckorna som huvudtränare i Almtuna.

– Det är klart att jag minns den säsongen. Jag får rysningar i kroppen nu när jag tänker på det och pratar om det. Det var något speciellt som hände där ... säger Pelle Hånberg, som trots att han egentligen är AIK:are – han är mer eller mindre uppväxt i den klubben – har ett stort hjärta i Uppsala och Almtuna.

– Jag vet inte hur många säsonger det blev i Almtuna som spelare och tränare, men många blev det, säger han.

Han gjorde sex säsonger som spelare i Almtuna och var hyllad för sina insatser.

Hånberg var en lirare i ordets rätta bemärkelse.

När landslagsspelarenThom Eklund blev tränare i Almtuna fick han epitetet sarggnuggare av Pelle Hånberg, som gillade tekniska spelare.

Men några större tränarframgångar hade inte Hånberg. Han hängde på sig en läcker kostym och började träna Gimo i division I. Det blev något år på blygsam nivå utomlands, några division I-vändor i Sunne och Örebro innan han kom tillbaka till Uppsala och Teamet följt av Almtunas juniorer.

– Efter att ha varit i AIK 2007 så tog jag på ett sätt några steg tillbaka. Jag fick inga jobberbjudanden och just då var det inte läge att flytta. Jag var hemma och hjälpte till med grabbens lag, säger Hånberg.

Men ambitionen brann inom Hånberg. Han ville tillbaka till hockeyn på allvar.

– Jag hoppade in i Irons J20-lag och jag hade lite kontakt med Jonas Göthberg och Teamet och hjälpte till där och jag hade grabbar i Almtuna.

Pelle Hånberg var alltså inget hett tränarnamn i hockey-Sverige.

– Jag frågade mig själv: ska jag fortsätta så här? Jag var ju iskall på marknaden, men samtidigt gnagde passionen för ishockeyn inom mig. Jag hamnade till slut inför ett val om vad jag skulle göra.

Han bestämde sig för att fortsatta satsa (och drömma om) en tränarkarriär på en hög nivå. "Håller jag bara ut och fortsätter med smålagen så kommer chansen och då ska jag vara förberedd."

Hånberg jobbade med Almtunas J18- och J20-lag.

Det var nu – på vårvintern 2013 – som han "hämtades upp" från Almtunas J20 till a-laget. En brandkårsutryckning om man så vill. Hela elden släcktes och hela byggnaden kunde räddas.

Det hela började med att Hånbergs telefon ringde när han var i Lycksele på en säljresa. Det var Jan Karlsson. "Hej, det är Janne. Vi har det lite kärvt just nu och vi ska eventuellt göra ett byte på tränarsidan."

– Jag sade ja direkt. Vi pratade aldrig om pengar eller så, jag sade bara ja, säger Hånberg med ett litet skratt.

En tid senare ringde Hånbergs telefon igen. Då satt han på ett café i Umeå – och det var Karlsson som ringde. Det var då kontraktet i princip gjordes klart. Pelle Hånbergs dröm var uppfylld. Han skulle bli huvudtränare i Almtuna.

– Jag var som en vulkan på insidan, jag hade en så stor längtan att jobba.

Nu skulle han visa vad han lärt sig och vad han kunde uträtta från tränar- och coachbänken.

Många var dock lite skeptiska. Jag var en av dem. Pelle Hånberg var en otroligt bra hockeyspelare, en av de mest sevärda i Almtunas historia, men totalt utan tränarmeriter – så oerfaren.

Jag hade fel. De flesta hade fel. Pelle Hånberg gjorde succé.

Redan ett år tidigare var Almtuna i ett prekärt läge. Det var då som tränaren Bobo Simensen fick sparken och ersattes av assisterande tränaren Johan Silfwerplatz, som sedan fick förtroendet att leda laget säsongen 2012/13.

Men i slutet av januari och i början av februari låg Almtuna så risigt till att det höjdes röster för att förändra – som att byta ut tränaren.

Onsdagen den 13 februari hade Almtuna hemmamatch mot Asplöven, som också låg illa till i tabellen.

Det blev platt fall. Stryk med 4–2. Nu var krisen total. Med bara sex omgångar kvar hade Almtuna åtta poäng upp till Tingsryd som låg ovanför kvalstrecket. Det såg mörkt ut – minst sagt.

Under den här tiden jobbades det i kulisserna. En förändring var på väg och det var faktiskt redan klart med ett tränarbyte när Almtuna åkte till Tingsryd för ödesmatchen den 15 februari 2013.

Jag var på plats i Dackehallen och fick se backen Fredrik Sandgren avgöra matchen när det var tre minuter och 45 sekunder kvar. Passningen kom från Daniel Hermansson.

Hoppet tändes, men vad de flesta inte visste var att Tingsrydsmatchen var Johan Silfwerplatz sista match som tränare för Almtuna.

Söndagen den 17 februari blev det offentligt: Silfwerplatz får sparken. Med fem omgångar kvar – och fem poäng upp till säker tabellmark – kom Pelle Hånberg in som huvudtränare.

– Jag får rysningar när jag pratar om det och tänker på den tiden, säger han.

Det bildades en ledarkvartett i Almtuna med Hånberg som huvudcoach. Där fanns Marcus Ragnarsson sedan tidigare, och nu anslöt veteranen Mikael Höglund och juniortränaren Tobias Pehrsson.

Förändringen blev total. Plötsligt blev Almtuna ett vinnarlag. Ingen förlust på de fem sista matcherna under ordinarie tid.

Pelle Hånberg hyllades från första stund. Han fick verkligen alla, från ledare till spelare, att dra åt samma håll.

Inför den sista omgången hade Almtuna och Tingsryd 53 poäng. Almtunas målskillnad var bättre – sju mål.

Båda lagen hade hemmamatch – och motståndarna var just de två lag som slogs om den sista playoffplatsen: Oskarshamn och Mora.

– Jag känner det där pirret i kroppen, sade en leende Pelle Hånberg inför Moramatchen.

Nu blev det aldrig någon dramatik. Visserligen vann Tingsryd, men Almtuna var klart bättre än Mora och segarsiffrorna 5–1 säger allt.

Pelle Hånbergs succé var total.

Skulle Hånberg stanna? Var Almtuna berett att satsa på honom som en mer långsiktig lösning?

Det blev ingen fortsättning i Almtuna för Hånberg.

I mitten av april presenterades Niklas Eriksson som huvudtränare och med Ragnarsson och Pehrsson som assisterande.

Hånberg jobbar alltså i Schweiz numera.

Tidigare var han med och förde upp Vita Hästen till allsvenskan och Karlskrona till SHL. Men det är AIK och Almtuna som är "hans" lag.

– Jag tittar på Almtunas matcher ibland, jag har Cmore här nere, och jag följer statsen (statistiken) och messade ett grattis till Nichlas Falk när han fick jobbet som tränare, säger Hånberg.

Om vi får se Hånberg i Almtuna igen ska vi låta vara osagt. Nu har Falk kontrakt till den sista april 2020.

PELLE HÅNBERGS KARRIÄR

Född: 1967

Klubbar som aktiv: AIK, Vita Hästen, Team Boro, Västervik, Almtuna (Uppsala AIS).

Klubbar som tränare (i tur och ordning): Uppsala AIS, Gimo, Team Uppsala, Neumarkt och Gherdeina i Italien, Sunne, Örebro, AIK (assisterande), Irons J20, Team Uppsala, Almtunas J18, Almtunas J20, Almtuna, Vita Hästen, Karlskrona, Langenthal i Schweiz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!