I skuggan av lillebrorsan i NHL

Lillebror Robert spelar i NHL men Christian Hägg gillar läget i Almtuna och allsvenskan. "Jag tror att vi kommer att göra resultat över tid", säger han.

Christian Hägg har varit runt i en rad klubbar men den här säsongen är det Almtuna som gäller.

Christian Hägg har varit runt i en rad klubbar men den här säsongen är det Almtuna som gäller.

Foto: Håkan Lundh

Ishockey2019-10-16 08:00

Debuten i Gimo IF:s a-lag i division II klarade han av redan som 13-åring. Nu tretton år och många klubbar senare har Christian Hägg hittat hem till Uppsala, till sin första säsong i Almtuna och allsvenskan. 

– Enda skillnaden (mot ettan) är att nu tränar vi på förmiddagar. Jag har fått spela och tagit de chanser jag har fått, säger forwarden som fått förtroendet i en av Ais powerplay-uppställningar. Den spelform Uppsalalaget hittills misslyckats kapitalt med. Inte ett enda mål så här långt.

– Jag har spelat powerplay i alla lag tidigare och är trygg i den spelformen och det är jättekul att den chansen. 

Hägg hoppas och tror att det snart ska lossna i de numerära överlägena.

– Serien är tajt och får vi igång powerplay kan vi slå alla lag, säger han.

Utan hjälp av powerplay vann laget borta mot Västerås senast. Kanske är Almtuna på gång?

– Vi tar små steg hela tiden. Både individuellt och som lag. Jag tror att vi kan göra resultat över tid, säger Hägg som under Gimo-tiden växte upp med tidigare Ais-spelare som Linus Rotbakken (nu i Vålerengen i Norge) och Sebastian Höglund (Södertälje). 

Som junior blev han svensk mästare med Djurgården. Under division I-åren i Tierp, Enköping, Lindlöven, Mariestad och Visby/Roma var Hägg hela tiden en producerande spelare. Så här långt har det blivit en fullträff i allsvenskan.

– Jag borde ha gjort några till. Spelet är tajtare och motståndarna har lite bättre koll, men jag har haft två i "virket" så jag kunde lika gärna ha stått på tre mål.

Han har nått sina framgångar men det är ändå inget mot vad lillebror Robert hunnit med. Backen är bofast i Philadelphia Flyers i NHL.. Men Christian är inte avundsjuk.

– Nej, det är bara kul. Vi är bästa vänner och pratar med varandra varje dag. Lyckades jag inte ta mig dit är det bara roligt att han har gjort det. Vi stöttar varandra inte bara i hockeyn utan i livet i stort. 

Sitter du uppe och ser hans matcher på nätterna?

– Finns tid och jag orkar så, annars ser jag reprisen dagen efter. Och han håller koll på oss här hemma.

Christian har faktiskt spelat lite i allsvenskan tidigare. Det blev fyra matcher i Västerås säsongen 12/13, hans sista J20-år.

– Tanken var att jag skulle vara med i a-laget men så blev det NHL-lockout och Patrik Berglund och Mikael Backlund kom hem. Det var ett av mina tråkigaste år. Men annars har det varit en kul resa så här långt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!