Enligt en sammanställning gjord av SVT har den föreningsledda barn- och ungdomsidrotten (7-20 år) minskat med 12 procent under tioårsperioden 2004–2013. Uppgifterna kommer från Riksidrottsförbundet som för statistik över föreningarnas deltagartillfällen, alltså närvaron på aktiviteter som träningar och matcher.
I Uppsala kommun är tappet inte lika stort som för riket i stort utan stannar på 4 procent.
– Dels så har det varit mindre barnkullar än tidigare, som å andra sidan har ökat de senaste åren rent demografiskt. Och dels är det så att vi tappar som mest i mitten av tonåren. Många slutar för tidigt. Varför det är så finns det en rad olika orsaker som man kan spekulera om, säger Dag Söderberg som är idrottschef på Upplands Idrottsförbund.
Vad ser du för orsaker till det senare?
– Här kan jag bara göra en egen analys, men en kan vara att vi börjar allt tidigare i idrotter och att det blir allvarligt för tidigt samt att det finns ett annat utbud utanför idrotten som lockar.
Hur ska man vända trenden?
– Jag tror att vi generellt är duktiga på att ta hand om de ungdomar som vill satsa, men att vi är mindre bra på att ta hand om dem som inte är lika seriösa utan bara vill hålla på för att det är kul. Där har vi mycket att jobba med, säger Dag Söderberg.
Anmärkningsvärt i undersökningen är annars att antalet deltagartillfällen har ökat i Knivsta kommun med över 31 procent.
– Knivsta är en relativt ny kommun med stor inflyttning så det är anledningen till varför de har ökat, säger Söderberg.