Turerna har varit många när det kommer till hur och när D-hallen skulle kunna stå färdig. Men under måndagen öppnades dörrarna för de allra första att kliva in i hallen och ut på isen. Slutbesiktning ägde rum under slutet av mars månad och då kom också slutbeskedet.
– Isen har varit klar i nästan en vecka nu men vi ville testköra anläggningen, säger Tommy Fredholm, driftledare på Uppsala arenor och fastigheter.
Uppsala Skridskoklubb och Uppsala Allmänna Konståkningsklubb gjorde gemensam sak och delade på den första möjliga tiden att boka. Isen fylldes med åkare. Det var en stor dag för konståkningsklubbarna i stan.
– Det här är jättebra! Vi är så tacksamma och glada, säger Anki Niklasson, huvudtränare för Uppsala Allmänna KK.
– Det är helt underbart!, utbrister Elin Borg, tränare och aktiv åkare i Uppsala SK.
Den stora vinningen med att få en helt ny ishall på plats är givetvis att det ger betydligt fler träningstimmar än tidigare.
– Det kommer mest av allt märkas nu under eftersäsongen när B-hallen stänger och i nästa vecka stänger A-hallen. Tidigare har vi bara haft C-hallen och då haft elva timmar i veckan för 110 tävlingsåkare och det går liksom inte ihop. Nu får vi i princip det vi behöver. Det är största vinsten. Och veckan innan skolstarten i höst vill alla föreningar, hockeyn också, ha läger samtidigt. Det borde bli betydligt bättre också, säger Edvinsson.
Under säsong då, kommer ni att lämna de andra hallarna då?
– Nej, det kommer inte att gå. Vi är ju så stora föreningar att det räcker inte bara med en hall. Förut försökte de att bara ha os i C men det har ju inte gått. Utan vi har varit i B och lite i A för att tiderna inte räcker i C.
Elin Borg i USK är inne på samma spår.
– Vi kommer fortfarande bedriva verksamhet i de andra hallarna så länge de har öppet men det här ger oss verkligen chans att kunna ge alla grupper mer träningsmöjligheter, säger Borg.
Hon började åka redan som treåring och har hållit på med sporten under 20 år. Hon säger att det pratats länge om en dedikerad hall för konståkning i Uppsala.
– Det känns coolt att jag är kvar och får se när den står färdig.
Isen verkade var till nöjdhet för samtliga på plats under måndagen men intrycket som stack ut var att det var en behaglig temperatur i hallen. Ingen frös.
– Jag blev nästan chockad, det var väldigt varmt här inne och det är väldigt skönt, säger Elin Borg.
– Den känns varmare (än andra hallar). Vi har varit oroliga för det, hur det ska slå. B-hallen är kallast, C-hallen mittemellan och A-hallen varmast och den här känns lite som A, säger Anki Niklasson.
Den ursprungliga planen var att få klar hallen till våren 2025, runt mars-april, men i november pekade en hel del på att det kunde gå fortare än så. Men när det i januari stod klart att byggföretaget Serneke Sverige AB gått i konkurs stoppades hela projektet. Frågetecknen var många och en stor oro fanns, inte minst från föreningshåll, att projektet skulle dra ut på tiden.
Uppsala arenor och fastigheter kunde en månad senare berätta att de hävt avtalet med Serneke och att man tillsammans med en ramavtalsentreprenör och tidigare underentreprenörer skulle slutföra bygget på egen hand. Målet var att få det klart under april månad och där är vi nu.
– Byggproduktionen var väl utförd och det var mest tekniska ihopkopplingar och slutförandet av produktionen som var kvar. Något problem har det inte varit, säger Tommy Fredholm.
Och kostnaden, som var planerad till 70 miljoner kronor, för uppförandet ska inte ha blivit dyrare under resans gång enligt kommunen.
– Vi klarade den budget vi hade satt från början, säger Fredholm.
Toaletter, omklädningsrum, domarrum och förråd i befintliga hallar kommer att användas. Någon läktare är inte planerad men på sikt skulle det kunna bli en enklare variant likt de som finns i B- och C-hall.
Kommunen meddelar att under åtta veckor i sommar kommer såväl C- som D-hallen att kunna bokas från morgon till kväll när kommunen erbjuder så kallad sommaris. Sommaris gäller under veckorna 24-31.
D-hallen är alltså i första hand tänkt att användas av konståkare. Några plexiglas för hockey finns exempelvis inte. Men på isen har det trots allt målats både linjer och tekningscirklar.