Henrik Ededahl går med lätta steg den här SM-finalveckan. Det är nu han får som mest betalt för all tid han lägger ned. När UNT:s reporter ringer om en intervju gör han det med en gissning om att få höra om en stressad klubbföreträdare men det visar sig vara helt fel. "Nu kan inte jag göra så mycket", säger han.
Men normalt har han minst sagt mycket att stå i. Vd-uppdraget i familjeföretaget inom elektronikbranschen tar sin tid men tiden han lägger på innebandy och Storvreta IBK är betydande. Uppdragen är många. Besluten som ska tas likaså.
– Jag älskar föreningslivet! Det är det som jag tycker är roligast. Men jag lägger egentligen ned för mycket tid. Det är klart att det blir mycket tid och att familjen blir drabbad men jag är jättetacksam för att den är förstående. Jag tror att de tycker det är lite roligt också.
– Det ger mig väldigt mycket. Speciellt såna dagar som i måndags kväll. Jag kan ta ganska många fajter och mycket jobb för den goa känslan. Det är ett underbart gäng att jobba med. Det är glada minner överallt. Det ger mig mer än vad det kostar, säger han.
När frågor ska få svar är det inte sällan Ededahl det hänvisas till i Storvreta. Han har inget problem med det vad det verkar. Inte heller något problem med att säga vad han tycker om saker och ting. Det kan handla om ett felaktigt domslut i en match eller varför inte en publicering i den här tidningen som han inte gillar.
– Jag har alltid varit sån. Sen får folk tycka vad de vill om det, säger han.
Att han skulle ägna sig så mycket åt innebandy hade han inga tankar på som ung. Han har faktiskt aldrig spelat innebandy ens. Nu bor han i Storvreta men han växte upp i Årsta och hade då helt andra intressen.
– Jag höll på med motorsport, körde motocross och enduro. Jag hade ingenting med Storvreta att göra men gifte in mig i Storvreta, berättar han och nämner att frun Mikaela spelade innebandy.
– Det var där jag fick kontakten med innebandyn. Sen blev jag tränare i dotterns lag och kom in i föreningen. 2012 kom jag in i styrelsen som ungdomsansvarig.
Efter ett par år blev det ett uppehåll från styrelsearbetet då han i stället tog en plats i ungdomskommittén. Men han skulle komma tillbaka till föreningens högsta styrande organ.
Storvreta IBK var framgångsrikt på planen men fungerade inte helt bra i andra delar. Ekonomin var det stora bekymret. Något behövde göras resonerade Henrik Ededahl med flera. Ett stormigt och uppmärksammat årsmöte i oktober 2017 skulle bli starten på resan mot att bli klubbens starke man.
– Jag hade bestämt mig för att inte kliva på det igen men såg att det inte gick något bra i Storvreta. Jag fick frågan och vi kände att vi måste göra nåt. Vi tog ett beslut om att ta kontroll över det, säger Ededahl.
Han valdes till ordförande men det var inte över med det. En anmälan om förfalskning av röstlängd skickades in till Svenska innebandyförbundet. Det talades om en falang som inte gillade den nya styrelsesammansättningen. Överklagan till förbundet gällde vilka som var röstberättigade eller ej.
– Den stora grejen var att jag inte var medlem men man får bli invald om man blir vald till ordförande. Jag betalade in medlemsavgiften två veckor innan. Och förbundet slog fast att det gått rätt till.
Men dåvarande huvudtränaren i herrlaget, Stefan Forsman, tog ärendet ett steg längre när han två månader efter årsmötet hållits skickade in en ny överklagan. Den här gången till Riksidrottsnämnden, Rin, idrotts-Sveriges högsta instans. Men Rin gav inget prövningstillstånd för överklagan så först i slutet av januari 2018 var Ededahl vald som ordförande och årsmötet kunde förklaras giltigt.
Då tog en omorganisation fart. Ett redovisat miljonminus var den utlösande faktorn. Kostnaderna behövde kapas. Klubbchefen Kim Knudsen sades upp med arbetsbrist som anledning.
– Det var den dåliga ekonomin som man var tvungen att ta tag i. Det kunde inte rulla på. Ett omtag behövde göras. Totalt sett fick man inte ihop räkenskaperna och då måste man ta tag i det, säger Ededahl.
– Löner och sånt hade ju styrelsen tagit beslut om så det var ingen som roffat åt sig någonting och satt sin egen lön. Men det behövdes mer styrning.
Numera är Ingemar Lundqvist ordförande medan Henrik Ededahl är vice ordförande. I november berättade han för UNT att han skulle sluta som sportchef för att i stället lägga mer tid på arbetet kring Storvretacupen men fortfarande år han med och diskuterar spelarkontrakt. Men styrelseposten kanske snart är ett minne blott.
– Jag skulle lämna när vi fick ett positivt eget kapital. Det var den dealen vi hade. Sen kom pandemin och vi hamnade vi där vi hamnade. Med cupen och uteblivna intäkter. En upplaga blev inställd och en som blev av alls. I vår verksamhet har vi alltid räknat med intäkter från cupen.
– Den första cupen som blev inställd räddades bra av bidrag.
Så blev det inte med år två. Tre miljoner i intäkter blev i stället en förlustaffär på två miljoner kronor. Storvreta har fortsatt en tuff ekonomisk situation och har nekats elitlicens i omgångar. För tillfället är man i ett så kallat kontrollår. Men enligt Ededahl är det ändå läge att se ljust på framtiden. Inte bara den sportsliga utan även den ekonomiska.
– Vi har gjort ett jättejobb med att tajta verksamheten vilket kommer att ge oss en fördel nu. Vi har slimmat och effektiviserat och nu kommer vi tillbaka med cuper och camper. Det ser jätteljust ut.
I måndags var IFU Arena utsåld till sista plats. Sju hemmamatcher i kvarts- och semifinal borde ge en del sköna slantar.
– På en kvartsfinal i första och tredje omgången är intäkten samma som utgiften på bortamatchen efter. Det är klart att sista kvartsfinalen då det kom 1 700 och semifinalen med 2 200 och den sista med nästan 3 000 gav ett plus.
En finalplats inbringar drygt 100 000 kronor per finallag.
– Men det finns utgifter också. Hotellrum, frukost och bankett ingår till spelarna. Men allt annat med personal, middagar och luncher blir kostnader.
Men ni har inga sponsorkontrakt som innebär en extra finalbonus?
– Det är väldigt lite sånt. Det finns nån för semifinal och nån guldbonus om man vinner men det är inte några jättepengar.
Till när har du en ny deal för att lämna?
– (skratt) Det ska vara så att jag kommer över mer på cup- och camp-sidan och mindre i innebandyverksamheten. Men vi ska ha det där positiva egna kapitalet och värva smarta medarbetare på alla positioner. Då kan jag lämna in.