Sirius jättetalang hyllar en doldis

En av de största innebandytalangerna – någonsin. Siriusstjärnan Billy Nilsson hyllar sin unge lagkamrat i Sirius, den 18-årige Filip Eriksson.

Filip Eriksson bedöms av många vara den största talangen i innebandy-Sverige. Här drar han iväg ett skott udner ett träningspass i Ifu Arena.

Filip Eriksson bedöms av många vara den största talangen i innebandy-Sverige. Här drar han iväg ett skott udner ett träningspass i Ifu Arena.

Foto: Håkan Lundh

Innebandy2019-09-25 08:00

Det är inte bara Nilsson som öser beröm över Filip Eriksson –  det gör nog hela innebandy-Sverige.

Efter förra säsongen var han jagad av många klubbar. Det talades om bland annat Falun. Men någon flytt blev det aldrig för Björklingefostrade Eriksson. Faktum var att det inte ens var nära. Han ville stanna i Sirius.

– Det var en del klubbar som var intresserade och jag lyssnade och svarade, men ska jag vara helt ärlig var det aldrig nära ett klubbyte, säger Filip Eriksson efter ett träningspass i Ifu Arena i Uppsala.

Sirius lagledning med tränaren David Ahlmark i spetsen hade all anledning att gnugga händerna. Man fick behålla den kanske största talangen i Sverige.

När Billy Nilsson spontant nämnde Erikssons namn under upptaktsträffen i Globen i förra veckan så var det många bland åhörarna som nickade instämmande. Beröm, beröm och åter beröm.

Hur hanterar man detta hyllande? Är det jobbigt och genant?

– Äh .. jag tycker att det är roligt att andra uppskattar det man gör, så det är bara jättekul. Men det är klart att det också blir en viss form av press, men så har det varit förut också, när jag var junior, så det är inget nytt, berättar Eriksson, som varit med ett tag på hög nivå trots att han är född i februari 2001 och alltså är bara 18 år.

Sirius gick till slutspel i fjol där man ställdes mot Storvreta i kvartsfinalen, där det i princip blev spel mot ett mål. Sirius var chanslöst. Redan under upptaktsträffen antydde Storvretas Alexander Rudd att man skulle välja Sirius den här säsongen också – om det är möjligt.

Men ... kommer Sirius fyra eller bättre i tabellen talar allt för att man undviker Storvreta, som förmodligen blir någonstans mellan etta och fyra i tabellen.

– Jag tror att vi kan bli riktigt heta den här säsongen. Vi har fått behålla de spelare vi ville ha kvar och fått in spetskvalitet, säger Filip Eriksson och nämner Billy Nilsson (förstås) men även Christian Sandsund, en riktig doldis för de flesta som spelar och jobbar kring Suerpligan.

– Jag hade aldrig sett honom spela men jag har blivit positivt överraskad. Han är sjukt snabb både i fötter och med klubban och kommer att bidra med fart, precis som vi vill spela, säger Eriksson.

Vi ska nämna att Sandsund kommer från Rosersberg där han spelat division I-innebandy. Han är för övrigt svåger till Linus Jämtdal som spelade i Storvreta förra säsongen.

Sirius kommer alltså att gå till slutspel om vi får tro Filip Eriksson. Kan det rentav bli SM-final, eller är det att ta i?

–  Nja, det kanske är lite väl ... Men samtidigt, om allt stämmer så. Det handlar mycket om dagsform i ett slutspel och spelar vi topp kan vi slå ut vilket lag som helst. Att bli topp-4 skulle förstås vara en bra grej, men då krävs det så sjukt mycket mer än att bara gå till slutspel.

För din egen del då? Blir det en ännu bättre Filip Eriksson än den spelare vi såg i våras?

– Än så länge kanske jag inte är bättre än i fjol. Jag tycker själv att jag avslutade säsongen på en hög nivå, men fysiskt har jag tagit ett steg till under sommaren. Lagmässigt kommer vi att bli bättre och då blir jag som individ också bättre, säger Siriusanfallaren med nummer nitton på ryggen.

I premiären ställs Sirius mot Mullsjö på bortaplan – ett nederlagstippat Uppsalalag kan man tro. Mullsjö brukar vara svårslaget på hemmaplan.

–  Det är en riktigt rolig premiär och jag tror att vi har goda chanser, säger Eriksson.

Matchdags

Mullsjö– Sirius

Superligan herr

Nyhemshallen, 19.00

Filip Eriksson är bara 18 år men är en nyckelspelare i Sirius.
Filip Eriksson är bara 18 år men är en nyckelspelare i Sirius.
Filip Eriksson

Filip Erikssons succésäsong 2018/19 i siffror:

32 matcher.

36 mål

30 assist.

66 poäng.

7:a i den totala poängligan i superligan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!