Erik Svenson hade sin egen klang-och-jubel-föreställning, men även för hela Sirius var segern hemma i Fyrishov en riktigt höjdare. Den fjärde raka vinsten i ordningen innebar att blåsvart åkte hiss i det superjämna mittskiktet av superligan. Från tionde till sjätte plats.
– Vi gjorde två mycket bra perioder, de kanske två bästa på hela säsongen. Det var ju ett fantastiskt passningsspel, säger Siriustränare Lars Jedheim lyriskt.
De perioder Jedheim tänker på är period två och tre. Den första var däremot ingen höjdare, men vad gjorde det när det såg ut som de gjorde därefter.
– Vi ökade tempot, gick rakare på mål och käkade upp dem sakta men säkert, säger Jedheim.

Sirius, som matchade två femmor matchen igenom, spelade ut till fullo och gästerna hängde inte med i svängarna. Det var spelglädje rakt igenom. Och den som hade roligast var lagkaptenen Erik Svenson. Det var också han som inledde vändningen, från 1–2-underläget efter första perioden.

Vid 2–2 efter 6.33 vände han om och skickade upp bollen i krysset.
– Den satt rätt okej, säger Svenson blygt.
5–3 (16.21) kom efter vackert förarbete av Johan ”Junior” Eriksson. Svenson fick fritt läge och gjorde inget misstag.
– En suverän passning av Johan.
7–3 kom efter 8.02 i slutperioden. För andra gången kom passningen från ”Junior” och för andra gången satt bollen i krysset från Svensons klubba.
– Jag hade sagt åt Johan innan matchen att testa att släppa bollen bakom ryggen på det där sättet.
8–3 (8.55) Ett lågt skott i bortre hörnet i power play.
– Det var meningen att skjuta vid främre stolpen, men det satt ju i alla fall.

Artikelbild

| Johan "Sr" Eriksson och Billy Nilsson jublar efter 3-2-målet.

Efter Svensons fjärde mål, inom loppet av 22 minuter och 22 sekunder, bara skakade han på huvudet. Det såg ut som att han undrade vad som höll på att hända.

Vad är förklaringen till islossningen?
– Jag har känt mig fysiskt väldigt stark, men inte fått så mycket utdelning tidigare. Men nu fick jag mer speltid eftersom vi gick på två femmor och för mig släpper det någon form av spärr när jag börjar bli lite trött, säger Siriuskaptenen.

Sirius gjorde även 9–3 (Svenson stod för assisten) innan Umeå kunde reducera två gånger om i slutet. Och nu är Sirius alltså ända uppe på sjätte plats i tabellen och skuggar där Storvreta. Derbyt kommande lördag kan bli en riktig höjdare.

Många var bra i hemmalaget, men den spelmässigt kanske bäste var Patrik Strandh som var på ett strålande spelhumör. Märkligt nog blev han dock inte målskytt. Men det fanns det ju andra som tog hand om i den här matchen. Inte minst Erik Svenson.