Rutegård: Hagunda har kommit långt – med hjärta

Det är som en saga och någonstans ändå bara början, skriver UNT:s sportchef Mathias Rutegård inför Hagundas femte och avgörande kvalmatch mot Warberg för att nå spel i högsta serien.

Det iögonfallande är inte att Hagundas spelare brinner för sitt lag och vill spela nästan varje match med hjärtat utslängt på golvet. Det är att de gör det. Och kan det, skriver Mathias Rutegård inför den femte och avgörande kvalmatchen.

Det iögonfallande är inte att Hagundas spelare brinner för sitt lag och vill spela nästan varje match med hjärtat utslängt på golvet. Det är att de gör det. Och kan det, skriver Mathias Rutegård inför den femte och avgörande kvalmatchen.

Foto: Pontus Stark/ariv

Innebandykrönika2019-04-23 08:00

Hälsingland har sin bandy, norra Skåne har tagit över handbollstronen, Värmland har sin motorsport. Landmärket för vår stad?

Som om inte alla redan visste det: Uppsala är innebandysportens huvudstad.

Med potentiellt fyra (!) Uppsalalag i den högsta serien samt två uppländska lag i den näst högsta kommande säsong blir det onekligen trångt i salongerna när den svenska innebandyeliten centreras till en och samma stad.

Hur refrängen kommer att låta kan ingen riktigt veta. Storvretas herrar är en maktfaktor som tillsammans med Falun dominerat scenen i Sverige sedan 2010.

Sirius cv säger något annat och klubben vill numera lyckas på två håll på en och samma gång, oavsett om det handlar om dam- eller herrlag.

Hagunda?

De bara kör.

Oavsett utgång i tisdagskvällens femte och avgörande kvaldrama i Varberg ser Hagunda sig själva som vinnare. De står nämligen på det sista trappsteget till att lyckas med något som få ens trodde skulle vara omöjligt.

Det iögonfallande är inte att Hagundas spelare brinner för sitt lag och vill spela nästan varje match med hjärtat utslängt på golvet. Det är att de gör det. Och kan det.

I det kval mot gamla, klassiska Warberg som går mot sin absoluta upplösning under tisdagskvällen visar de sig från sin allra bästa sida.

Allra bäst? Fredrik Holtz, förstås.

Mårten Pedersson använder den före detta svenske mästaren i spelet med en frekvens få spelare av hans kaliber och ålder behöver. Det hårda matchandet de senaste veckorna skulle kroppen kunna skicka ut varningssignaler, men Fredrik Holtz bara kör och vad vore ett avgörande kval utan lagets hjärta, hjärna, lungor och målproducerande fötter och händer – ingen vill tänka tanken.

Av Hagundas 141 mål i allsvenskan var Holtz på ett eller annat sätt inblandad i 57.

2010 gjorde Hagunda sin allra första visit i allsvenskan. De halkade tillbaka till division I och gick upp först igen våren 2017.

Sedan har det gått undan för det gäng som hela tiden pushas fram av sin ordförande Anders Öman, sin sportchef Nikola Marincic, sin styrelseledamot Olle Isacsson och sin påhittige marknadsperson Kristofer Angerstig.

Gemensamt för denna kvartett?

Förutom att de ställer upp för sitt lag och för andra, att de utan någon som helst egen vinning gör allt för att få vara en del av grunden och glädjen i idrotten ...Tja, de var alla med och utgjorde den allra första styrelsen som bildade innebandysektionen i Hagunda IF.

Året var 1992. 27 år senare står de alltså kvar med samma driv som då och nu kan de ta SIN förening till högsta serien. Det är som en saga och någonstans ändå bara början.

Samtidigt som Uppsala Basket herr åkte ut högsta serien och lade ned och samtidigt som Almtuna IS åkte ut hockeyallsvenskan och börjar om på bakgården, leker livet för innebandysporten som fortfarande bara är i sina äldre tonår när vi pratar om ekonomiskt krävande elitidrott.

Marknadsmässigt växer inte längre sporten lika fort, men potentialen är stor. Hagundas verksamhet är långt ifrån någon pengarullning och går Hagunda upp i superligan är jag rätt säker på att vi inte kommer att behöva bevittna någon sanslös köp- och säljperiod.

De lever i mångt och mycket på sin kärlek och den blir dessutom besvarad från dem som står utanför och tittar på.

Sportsligt kan inte Hagunda vara sämre än till exempel Lindås. Eller Örebro. Och publikmässigt är Hagunda redan lika stora som Sirius. De snittade nästan 700 åskådare per match i allsvenskan och till skärtorsdagskvällens kvalmatch kom 2 109 åskådare till IFU Arena.

Det är en publiksiffra som sticker ut och som dessutom slår två av fyra noteringar från den heta derbykvartsfinalen mellan Storvreta och Sirius. 2 109 är dessutom en siffra som slår alla (!) tre publiksiffror som Storvreta lockade mot Dalen under sin väg till SM-final.

Hagunda kan, vill och tänker fortsätta jobba på sitt sätt i den frågan. Intresset inför Hagundas allsvenska comeback 2017 var stor och en stor anledning var klubbens vågade beslut att sälja rekordbilliga säsongskort. "Alla säger att man ska våga ta betalt, vi tänker tvärtom", sade ordföranden Anders Öman som förklarade att han tänker större än i kronor och ören.

"Vår grundfilosofi är att det ska vara så proffsigt som det går på den nivån vi befinner oss på, och att de som är vår kärna ska ha råd att gå på alla våra matcher. Föräldrar, ledare och alla kring Hagundabygden ska tänka att det här är vårt lag och det ska inte vara dyrt att gå på våra matcher. Vi vill skapa ett stort intresse och skapar man ett stort intresse ger det bra bieffekter”.

Frågorna blir möjligen fler om Hagunda efter bara två säsonger i näst högsta serien når spel i superligan i höst – som ett av fyra (!) lag i högsta serien från Uppsala.

Men då måste historia skrivas i Varberg och vad talar egentligen för Hagunda i den femte och avgörande kvalmatchen? Kanske framför allt det här: Att deras spelare verkligen är redo att ta ut det sista ur armar, ben, lungor – och hjärta.

Fakta

Innebandy-Uppland 2019/2020

Superligan herr: Storvreta, Sirius.

Allsvenska herr/superligan herr: Hagunda.

Superligan dam: Sirius.

Allsvenskan dam: Alunda, Storvreta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!