I förslaget som Lundberg presenterade var de största nyheterna att det lag som efter ett nyinrättat slutspel vinner hockeyallsvenskan direkt går upp i SHL. Samtidigt försvinner möjligheten för två lag att gå upp då endast ett lag kommer att få lämna SHL. Förslaget gick ut på remiss i slutet av november och under måndagen svarade hockeyallsvenskan.
– Vi vill att två lag ska kunna gå upp. Argumentet för det är dels hur det har varit historiskt med rotation och möjlighet, men det är även viktigt ur ett ettanperspektiv där det kommer vara 36 lag som får slåss om en plats om det blir så. Vi tycker att det ska vara rim och reson, men sen får man förstå att det finns andra som inte tycker så, säger Almtunas ordförande Niclas Fröberg.
Almtuna står helt bakom det svar som hockeyallsvenskan skickade in. I det ingår även, förutom att man vill ha ytterligare ett lag med chans till SHL, att det nya slutspelsformatet i hockeyallsvenskan bör ses då det kan bli en del praktiska problem.
– Almtuna och hockeyallsvenskans svar är detsamma, säger Fröberg och fortsätter:
– Det är mer en kommentar till utredarens förslag. Rent praktiskt ska det fungera med vilodagar och ekonomiska kostnader vilket är relevant. Utredaren har gjort ett gediget och bra arbete som alla tycker är bra gjort, men det innebär inte att man inte kan framföra kompletterande åsikter, säger Fröberg.
Har ni något eget slutspelsförslag?
– Svar nej.
Vet ni något om hur SHL ser på förslaget?
– Jag har ingen uppfattning om SHL.
Upplands ishockeyförbund har också en talan i frågan. De har dock inte skickat in något svar än utan det är under fortsatt diskussion.
– Vi håller fortfarande på och processar. Vi har fört dialog med Almtuna och även med Enköping i division I, vi har en bred insamling. Vi tittar på helheten i svensk hockey och inte bara en specifik förening, säger Upplands ishockeyförbunds ordförande Anders Zetterström som senast den 11 februari ska skicka in sitt svar.
Svenska ishockeyförbundet kommer att sammanställa alla remissvar och ta beslut på årsmötet i sommar om hur seriesystemet i svensk ishockey ska se ut i framtiden.
Vad tror du om era chanser att få igenom era förslag?
– Det är omöjligt att sia om eftersom det blir en demokratisk process med omröstning. Vi får se, säger Niclas Fröberg.