Almtuna spelar för 45 miljoner

45 miljoner kronor. Så mycket är en SHL-plats värd nästa säsong. ”Det vore en dröm att studsa upp redan nu”, säger Almtunas ordförande Niclas Fröberg.

Niclas Fröberg, ordförande i Almtuna IS

Niclas Fröberg, ordförande i Almtuna IS

Foto: Tobias Skagerström/arkiv

Ishockey2018-03-12 15:47

När den allsvenska slutspelsserien fortsätter för Almtuna med tre raka hemmamatcher (måndag, onsdag och fredag) är målet förstås att ta sig vidare till nästa steg i kvalet till SHL.

Är det någon säsong det är viktigt att nå SHL är det nu, och är det någon säsong ett lag inte vill åka ur SHL är det nu.

Anledning: Fördelningen av pengar inom svensk ishockey förändras kommande säsong när SHL-klubbarnas nya tv-avtal med Cmore träder i kraft för säsongen 2018/19.

Det nya avtalet ger respektive SHL-klubb runt 45 miljoner kronor per säsong (inklusive centrala avtal) jämfört med runt 2,5–3 miljoner för de hockeyallsvenska klubbarna.

– Du kommer att få mer pengar om du går upp i SHL i år jämfört med om du gick i fjol, så är det. Men att säga att det här året är viktigare än någonsin kan man inte säga på rak arm. Det blir ju samma utväxling att gå upp om du gör det om två år också, säger Hockeyallsvenskans ligachef Sonny Lundwall till UNT.

Det nya tv-avtalet mellan Cmore och SHL höjs från 29 miljoner kronor till runt 45 miljoner kronor nästa säsong och det nya avtalet ger SHL-klubbarna en ytterligare ökad fördel gentemot de allsvenska. Almtunas ordförande Niclas Fröberg har följt debatten under en längre tid.

– Skillnaden blir 40 miljoner kronor och det är en stor skillnad. Självklart kommer det att bli svårare att ta steget till SHL med det nya avtalet, men samtidigt är inte pengar allt, det är inte helt avgörande för att nå framgång, säger Niclas Fröberg.

– Almtuna har förmodligen en av de lägsta spelarbudgetarna i hockeyallsvenskan i år, men vi har ändå lyckats. Det är många faktorer som påverkar. A och o är organisation och struktur och därför var det viktigt för oss att förlänga med tränarna och få en kontinuitet att bygga vidare på.

Steget till SHL ökas inte sportsligt på grund av det nya avtalet, menar hockeyallsvenskanas ligachef Sonny Lundwall.

– Det sportsliga gapet ökar inte och om det ekonomiska slutresultatet, om du genererar vinst eller förlust i slutändan, är jag inte säker på. Skillnaden i omsättning kommer dock att öka markant, så är det. Ökade intäkter har dock en tendens att ge ökade utgifter, säger Sonny Lundwall.

– Spelarbudgeten kommer att höjas om du går upp, utveckling och utbyggnad av kansli och administration likaså och det är inte med säkerhet att en ökad omsättning ger ett bättre resultat.

Hur mycket måste en förening omsätta för att hålla SHL-standard?

– Om man ska vara med och konkurrera i SHL krävs det att du omsätter en bit över 100 miljoner. Du behöver inte nödvändigtvis göra det år 1 om du lyckas hänga kvar, men på sikt är det ett måste. Och du behöver åtminstone tre gånger så många anställda gentemot om du är en allsvensk klubb, säger Sonny Lundwall.

Almtuna omsätter i dag knappt 25 miljoner kronor och ett tillskott på 45 miljoner kronor som ett SHL-avancemang skulle bringa, skulle förstås innebära ökade muskler.

Almtunas ordförande Niclas Fröberg:

– Det vore en dröm att studsa upp redan nu, men då kommer nästa fråga. Var ska vi spela? Arenafrågan är intressant och på många sätt helt avgörande för oss, om vi ska kunna växa som förening. En ny arena skulle skapa ett positivt engagemang för alla i klubben.

En annan fråga som Fröberg följer med tillförsikt är seriesystemets uppbyggnad. Vägen till SHL är lång för det allsvenska lag som i dag kvalar till högsta serien.

– Hur stor skillnad det blir mellan SHL och hockeyallsvenskan beror mycket på vad utredaren kommer fram till vad gäller framtida seriesystem. Det är avgörande på sikt hur flödet kommer att vara mellan serierna, säger Niclas Fröberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!