Domaren i fokus
"Domaren är svart och vit och han dömer som en skit."Det är lätt att skratta åt ramsan i dag när det står 2006 i kalendern (även för domare gissar jag) för det var länge sedan den drogs i en islada.
När ovan nämnda uttryck ekar mellan ishallarnas fyra väggar håller jag med den fotograf som påstod att de som går på hockey tillhör socialgrupp 7. Men bara då.
Nu är ju domarens utsatta roll inte bara ett problem inom ishockeyn - det gäller i stort sett över hela idrottsrörelsen - men snart är hockeyn ensamma om att domarna fortfarande kliver in på arenan i zebrarandiga tröjor. Kanske är det därför "domaren är svart och vit ?" allt mer försvunnit?
Att vara domare i de stora lagidrotterna ishockey och fotboll är en in i bomben tuff uppgift. Så är det bara. Punkt slut. Den som säger att det är buslätt att göra samtliga spelare, tränare, funktionärer och åskådare nöjda, vet inte vad de pratar om. Jag har aldrig varit hockeydomare och mina domarmeriter sträcker sig till en handfull ungdomsmatcher i fotboll. Men det räckte för att jag skulle inse vilken svår uppgift domarna har att sköta, detta trots att jag slapp döma under hot och yttre påverkan. Jag har förståelse för domarnas situation, därmed inte sagt att jag alltid haft förståelse för domarnas domslut, det ska gudarna veta. Även jag har uttryckt mig föga passande om matchledarna (för det är ju trots allt vad de är) på såväl egna som andras matcher.
Canal+ bjöd på ett intressant inslag under deras sändning av matchen Linköping-Färjestad i veckan. Där fick vi tittare följa med Ulf Rönnmark före, under och efter en match i Scandinavium. Medan Rönnmark var cool-lugn efter matchen, trots att 10 000 åskådare ville ha hans huvud på ett fat, satt jag i soffan med hög puls bara av att se inslaget på tv.
Att bara misslyckade spelare blir domare räcker inte för att ruta in vilka som väljer idrottens mest bespottade jobb. Det bör även läggas till: bara de riktigt modiga (eller kanske korkade om ni så vill) riskerar att bli utskällda - och i vissa fall hotade till livet - för en struntsumma i ersättning.
Eller struntsumma och struntsumma. Det gäller väl bara en bit ner i seriepyramiden. I elitserien är ersättningarna skäliga och i år har ju även två domare (Thomas "Kuben" Andersson och Marcus Vinnerborg) det som heltidssysselsättning att åka land och rike runt och dela ut haknings-, fasthållning- och crosscheckingsutvisningar. En del tveksamma, en del horribla. Oftast fattar de dock helt rätt beslut under tiondelen av en sekund. I inslaget med Rönnmark hade Frölunda-tränaren Stephan "Lillis" Lundh en del synpunkter på en del viktiga situationer i matchen och "Rönnis" svarade bara lugnt att han skulle kolla upp det på videon när han kom hem. I den efterföljande studio-direktsändningen kunde Rönnmark bara kallt konstatera: Lillis, du hade rätt angående situationen med Cibak.
Därmed visade han att det är mänskligt att fela - även för domare.
Stort!
För att bli en lyckad domare krävs självkritik och en förmåga att föra en dialog med tränare och spelare. Det har de flesta domarna, men inte alla, tyvärr. Precis som domarna blir hotade från olika håll finns det zebror som försöker hålla nere de ibland heta känslorna på isen med: håller du inte käften så får du gå och duscha.
Det öppnar ju inte direkt för en bra dialog.
Domarnas insatser har alltid varit omdebatterade och kommer säkerligen så vara även i framtiden. Synpunkterna om dem i svart och vitt lär inte bli färre bara för att de försöker tystas ned. Efter att Frölundas Calle Johanson och Östersunds Ulf Skoglund dömts för böter för uttalanden om domarinsatser i media valde Modo-tränaren Harald Lückner att svara följande på frågan om vad han tyckte om domaren:
- Jag har inte råd att säga vad jag tycker om domaren.
Är det en sådan dialog ishockeyns disciplinkommittéer vill ha, så har de lyckats. Detta trots att Riksidrottsförbundet är ytterst tveksamt till att döma någon för något de sagt till media och inte direkt till domaren. Utställandet av böter hjälper inte domarna i sitt jobb på isen, bara väcker mer irritation och ilska emot dem. De om några behöver absolut inte mer av den varan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!