Efter starka kritiken – nu åtgärdas Gränbyhallen

Skicket på Gränbyhallen är undermåligt. Nu tar kommunen tag i en del av problemen. Skador åtgärdas och eventuellt svartmögel analyseras.

Gränbyhallen fick förra året ett stort antal plaststolar utbytta mot stoppade stolar. De cirka 300 plaststolarna som återstår blir kvar ytterligare en tid.

Gränbyhallen fick förra året ett stort antal plaststolar utbytta mot stoppade stolar. De cirka 300 plaststolarna som återstår blir kvar ytterligare en tid.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2024-03-15 05:00
undefined
Gränbyhallens is genom plexiglas.

Att Uppsala utsetts till årets idrottskommun fick flera föreningar att reagera. Almtuna var en. För UNT förklarade sportchefen Nicklas Danielsson om vilka förutsättningar deras verksamhet tvingas bedrivas under. Bland annat att vatten kommer in från taket och att klubben misstänker svartmögel på sina håll. 

Rapporteringen väckte debatt – och fick igång åtgärder vad det verkar.

Bara dagar senare träffade i alla fall företrädare för kommunen en extern entreprenör för att ta ra reda på huruvida det handlar om svartmögel eller inte. De proverna är nu på analys berättar Mikael Malm, affärsområdeschef drift och teknik på det kommunala bolaget Uppsala arenor och fastigheter.

– Har man förhöjda fuktvärden blir det en riskkonstruktion och det är därför vi tar prover, säger Malm.

undefined
Tak i Gränbyhallen där det misstänks förekomma svartmögel. Prover är nu tagna för att få svar på den frågan.

Problem med kondens som droppat på innertaksskivor har uppstått efter att man försökt att höja temperaturen i hallen, något besökare önskat. Det har testats på kvällar och helger men när temperaturen sedan sänkts igen har kondensen uppstått. Ventilationen i hallen klarar inte av att avfukta de förhöjda värdena.

– Där behöver vi hitta en nivå, säger Malm.

Att göra en permanent temperaturhöjning går dock inte då det skulle påverka isen.

undefined
Mikael Malm, affärsområdeschef drift och teknik på Uppsala arenor och fastigheter.

Även läckorna i taket ses över.

– Det har kommit in vatten när det legat mycket snö på taket och vi ska besikta taket och gå igenom det. Någonstans har det bevisligen kommit in men frågan är var, säger Malm och berättar att skadorna ska åtgärdas – och det i närtid.

Inledande arbete ska ha tagit sin början redan i tisdags.

Har det här varit ett återkommande problem?

– Jag har inte hört om att det varit så förut. Men det här är inte bra för fastighetsägare.

Efter kritiken har även takplattor som kommit på sniskan och i vissa fall ramlat ned även åtgärdats. I alla fall till en viss del. Mikael Malm berättar att kommunen lagt tillbaka de plattor man kommit åt. Arbetet kommer att avslutas när hockeysäsongen är färdig. Hallen är hårt bokad och det behöver tas in saxlift för att komma åt överallt.

Sedan tidigare har en ny ljudanläggning köpts in. Den kommer att vara på plats till nästa säsong. Det krävs förstärkning av takstolarna för att den ska kunna monteras. 

När det gäller bristen på omklädningsrum är den tänkt att lösas med hjälp av baracker.

– Vi vill tillskapa fler omklädningsrum och därför påbörjar vi en bygglovsprocess. För att minska på "trycket", säger Malm.

I slutet av april förra året berättade UNT om hur plaststolar byttes ut mot stoppade. Det gällde dock inte riktigt alla sektioner i hallen. Det är i nuläget inte aktuellt att kvarvarande plaststolar (runt 300) ska bytas ut i närtid. Det finns inte med i årets investeringsbudget. Kommunens ambition är dock att kunna byta på sikt.

undefined
Gränbyhallens reflektion i en vattenpöl.

Mikael Malm betonar vikten av att ha en löpande översyn av den 50 år gamla hallen.

– Anläggningen är inte unik. Det som hänt med snö och tak har nog hänt flera fastigheter. Med en tätare frekvens behöver vi se över byggnaden och vara uppmärksamma på att den blivit lite till åren.

Men åtgärder måste finansieras. När "pengafrågan" förs på tal, och vad som det finns möjlighet till, säger Mikael Malm:

– Det beror alldeles på vad vi hittar. Har det kommit in vatten i taket måste vi åtgärda det. Vi gör vad vi kan. Som fastighetsägare får man inte låta värdet på fastigheten försämras. Det som kostar pengar i dag kommer att kosta två gånger så mycket om vi väntar med saker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!