Inom fem år kan Almtunas nya hemvist stå klar någonstans på Gränbyfältet. En byggnad på över 2 000 kvadratmeter innehållande klubbens kansli, konferenslokaler, en yta för hockeyprodukter samt ett gym på mellan 800 och 900 kvadratmeter.
– Hemvisten är central, säger Almtunas vd, Tobias Pehrsson.
Enligt Pehrsson och Patrik Danielsson, som sitter med i projektgruppen, handlar det inte om något luftslott eller vilda drömmar. Klubben har tagit fram ritningar ("bara det kostade 60 000 kronor") och har en dialog med Uppsala kommun om markanvisning intill ishallarna på Gränbyfältet.
– Projektgruppen anser att det här ett måste för framtiden för att hänga med och för att kunna utvecklas, säger Patrik Danielsson.
Almtuna har en samverkan med Uppsala Young Hockey Club (där Patrik Danielsson varit ordförande) som har bidragit med kapital till projektet, bland annat kostnaden för projektritningarna.
Det är tydligt att Almtuna och dess projektgrupp inte bara ligger i startgroparna, man har kommit en bit på vägen mot förverkligandet av en ny hemvist.
– Det bygger på att vi får en markanvisning och att vi hittar en bra finansieringsmodell. Vi har en strategi för hur vi vill jobba. Almtuna 2030 ska stå på en starkare plattform, säger Tobias Pehrsson och nämner de "fyra benen": Arenafrågan med Gränby a-hall 2.0, ett CSR-projekt med Uppsala kommun, RF/SISU och Hockeykontor Uppland, att "klä Uppsala i röd-vitt" (stärka varumärket) och så hemvisten/träningsanläggningen.
Markanvisningen är nyckeln för att projektet ska bli verklighet. "En nödvändighet," enligt Pehrsson.
– Vi har en dialog med både Uppsala Arenor och Fastigheter och med Uppsala kommun. Jag upplever att det finns en förståelse för var vi är, det gör jag verkligen. Men framförallt finns det en förståelse om vad vi vill vara, och vi har en strategi för hur vi tar oss dit.
Men även om Uppsala kommun och Almtuna kommer överens om markanvisningen finns det en del frågor. Inte minst när det gäller den ekonomiska biten. Hur ska Almtuna ha råd?
Föreningens dåliga ekonomi har varit en följetong under de senaste åren och att bygga en egen träningsanläggning med tillhörande kansli beräknas kosta 30 miljoner kronor.
– Det finns olika typer av finansieringsmodeller och vi har god kontakt med personer som är väldigt kunniga på det här området, säger Patrik Danielsson, som inte vill gå in i detalj på hur finansieringen kan komma att se ut eller vilka personer som kan tänkas gå in med pengar i projektet.
Hur långt har ni kommit med finansieringen?
– Vi värderar en helhet och jag vill inte gå in på detaljer i det här läget, säger Tobias Pehrsson.
Tanken är att Almtuna ska äga en del av anläggningen.
– I grund och botten är det Almtuna som ska drifta en hemvist. Det ska vara ändamålsenliga lokaler med bra möjligheter att utveckla unga spelare. Det faller inom ramen för Almtunas vision 2030.
När markanvisningen och detaljplanen är på plats och finansieringen är säkrad är det bara själva byggandet som återstår. Almtuna och Tobias Pehrsson talar om "vision 2030" och de fyra benen som klubben ska stå på. Är det tänkt att anläggningen ska stå klar senast om fem år?
– Hemvisten är en del av vår vision 2030, men man gör inte det här på ett eller två år, så någonstans fram till dess (år 2030) ska den här anläggningen vara på plats, det är vår tro och förhoppning, säger Tobias Pehrsson.