Svensk hockey - en döende patient

HOCKEYEXTRA. Som regerande olympiska mästare, med fulla elitseriearenor (snittet på lördagens matcher var över 7 500) och ett nyligen bärgat JVM-silver är det lätt att luras att tro att svensk ishockey mår bättre än någonsin. Men det är långtifrån sanningen.

Henrik Söderlund - reporter

Henrik Söderlund - reporter

Foto: Fotograf saknas!

Ishockey2008-01-22 22:57
Det är snarare förkylningstider. Sjukdomssymptomen har vid sidan av alla framgångar i mästerskap och stora utrymmen i media börjat visa sig så smått. Sporten är en patient som behöver vård och omsorg för att fungera - även i framtiden.
Det största problemet sitter någonstans mellan huvudet, läs elitserien, och hjärtat, resten av hockey-Sverige.
Kan det vara så att patienten svensk hockey håller huvudet lite för högt? Har elitserien blivit för stor för sportens eget bästa?

Elitserieklubbarna har tröttnat på NHL och det avtal som reglerar övergångar från elitserieklubbarna och den nordamerikanska ligan. Anledningen till det vet ni. De tycker helt enkelt att de får för dåligt betalt för de spelare de skeppar iväg. Därför kan det tyckas väldigt märkligt att elitserieklubbarna agerar på liknande sätt när de värvar spelare från allsvenskan.
När Sveriges JVM-lag överträffade sig själva och höll på att snuva självaste Kanada på guldet stod hyllningskörerna i rad för att berätta hur duktiga de allsvenska klubbarna är på att fostra och vårda landets unga spelare. För det är ju i allsvenskan de flesta JVM-spelare har sin vardag. Att det i dag är mer eller mindre en självdestruktiv sysselsättning att driva en allsvensk klubb i dag var det ingen som reflekterade över. Bevisen, främst ekonomiska sådana, på detta är så många (Almtuna är bara ett exempel) att det inte kan viftas bort och förklaras med att biverkningar finns i alla mediciner.

Till innevarande säsong värvade elitserien ett 20-tal spelare, nästan ett helt lag, från allsvenskan och det enbart genom att ta pengar ur plånböckernas myntfack. Sådant sätter sina spår. Den är först den dagen som Svenska Hockeyligan verkligen förstår att om elitserieklubbarna även i framtiden ska få fram toppspelare - som så småningom kan säljas till NHL - krävs en mer solidarisk fördelning av pengarna. Det är först då som patienten kan botas. Jag pratade nyligen med Hockeyallsvenskans vd, Stefan Bengtsson, och han menade att allsvenskan inte kommer att överleva länge med nuvarande system. De fyllda kassakistorna i högsta serien måste spilla ut lite så att det rinner ned i systemet. Sponsors- och tv-avtal måste skrivas så att de gagnar de allsvenska klubbarna på samma sätt som superettanklubbarna inom fotbollen. Och det handlar inte om några fantasisummor:
Dag Larsson, sportchef i Oskarshamn och tidigare klubbchef i HV71 sa följande inför säsongen:
- Skulle elitserieklubbarna vara beredda att avstå en 3-4 procent av sina pengar, i proportion till varje klubbs omsättning, och låta den summan sippra ned genom ishockeysystemet skulle situationerna förbättras en hel del.
För det är först när syre tillförs som HELA hockey-Sverige kan börja må bra på riktigt.

Men tro inte att elitserieklubbarna kommer att vilja dela med sig. De vill snarare kapa åt sig än mer av kakan. I senaste numret av Sportmagasinet går sportchefen i Dag Larssons förra klubb HV 71 (en av landets absolut rikaste klubbar), Fredrik Stillman, ut och säger att han gärna skulle se att de får ett helägt farmarlag i allsvenskan eller i toppen av division I. Allt för att kunna få mer kontroll, smidigare - och billigare - förflyttningar av spelare och slutändan mer makt i svensk hockey.
Att patienten kanske hinner dö innan dess är det ingen som tänker på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!